Premiér Fiala: Zákon pomůže subjektům, které vytvářejí zemědělský a potravinový řetězec

10.12.2022 8:38 | Tisková zpráva

Již sedmou ze série bilančních návštěv uskutečnil předseda vlády Petr Fiala ve čtvrtek 8. prosince. Tentokrát se premiér setkal s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou.

Premiér Fiala: Zákon pomůže subjektům, které vytvářejí zemědělský a potravinový řetězec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Na programu jednání byl kromě plnění programového prohlášení a aktuální energetické krize, která dopadá i na zemědělce i Strategický plán Společné zemědělské politiky na období 2023-2027. Díky němu dostane české zemědělství v příštích letech přibližně 200 miliard korun.

Kvůli covidové pandemii a ruské agresi na Ukrajině se do složité situace dostalo také zemědělství a potravinářství. Zemědělci, ale i potravináři museli čelit zejména rostoucím cenám energií, hnojiv a pohonných hmot. „Přes to všechno byl po celou dobu zajištěn dostatek potravin. Za to si všichni, kteří pracují v těchto oborech, zaslouží velké poděkování,“ řekl po setkání s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou premiér Petr Fiala, který zároveň ocenil, že jeho ministerstvo bylo prvním ze sektorů, které zajistilo a už vyplatilo mimořádnou pomoc za zvýšené ceny energií, hnojiv, krmiv a pohonných hmot. „Pomoc ve výši 831 milionů korun dostali převážně chovatelé prasat, drůbeže, dojnic, ale i pěstitelé brambor a jablek,“ zmínil premiér.

Dalším tématem jednání byl takzvaný Strategický plán Společné zemědělské politiky na období 2023-2027. Ten České republice po mnoha měsících vyjednávání schválila Evropská komise a české zemědělství díky němu dostanu v příštích letech přibližně 200 miliard korun. Nový Strategický plán se zaměří na udržitelné zemědělství a ekologické hospodaření s ohledem na životní prostředí. Současně také zajistí dostatečnou podporu i pro větší podniky, které budou hospodařit v souladu s dotačními pravidly.

„Chci zároveň pana ministra ocenit, že ustál obrovský tlak kvůli změnám ve Strategickém plánu, díky kterým efektivně podpoříme hospodaření hlavně menších a středních zemědělců, kteří byli v minulých letech znevýhodněni na úkor velkých,“ uvedl předseda vlády s tím, že je přesvědčen, že nově nastavený plán přinese spravedlivější rozdělování dotací a pomůže ke zlepšení zemědělského hospodaření s ohledem na krajinu a životní prostředí.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Premiér s ministrem hovořil také o programovém prohlášení vlády a vyzdvihli především novelu zákona o významné tržní síle, která umožní větší transparentnost trhu a možnost lepších kontrol nekalých obchodních praktik. „Zákon pomůže hlavně českým a moravským zemědělcům, potravinářům a ostatním subjektům, které svou každodenní činností vytvářejí zemědělský a potravinový řetězec,“ je přesvědčen předseda vlády.

Závěrem premiér Petr Fiala zhodnotil české předsednictví v Radě EU v oblasti zemědělství. Ministerstvo dosud uspořádalo čtyři neformální Rady pro zemědělství a rybolov. České předsednictví je v evropských zemích hodnoceno jako úspěšné. „Rada se musela zabývat především dopady války na Ukrajině na dostatek a cenu potravin v Evropě a ve světě. Potraviny totiž jsou klíčová komodita, která má potenciál způsobovat napětí a vyvolávat migrační vlny, pokud je potravin nedostatek,“ uzavřel premiér.

Bilanční rozhovory s ministry budou pokračovat i nadále. Účelem schůzek je podle Petra Fialy získání detailních informací o tom, co se ministrům podařilo a v čem je naopak potřeba se ještě víc soustředit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…