Premiér Sobotka: Česká republika navrhuje založení asociace pro zdravotnictví ve formátu 16+1

24.11.2015 16:50

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se třetí den návštěvy Číny setkal ve městě Su-čou s předsedou vlády Čínské lidové republiky a představiteli 15 zemí střední a východní Evropy. Zúčastnil se 5. ekonomického a obchodního fóra a vystoupil na summitu 16+1.

Premiér Sobotka: Česká republika navrhuje založení asociace pro zdravotnictví ve formátu 16+1
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Projev předsedy vlády Bohuslava Sobotky na summitu 16+1:

Za dobu svého tříletého trvání platforma 16+1 již ukázala, že umožňuje společně hledat cesty, jak efektivně využít skrytý potenciál vztahů Čínské lidové republiky s naším evropským regionem.

Česká republika je velmi aktivním účastníkem platformy 16+1, vnímá ji jako jednu z příležitostí, jak prohloubit dvoustrannou spolupráci s Čínskou lidovou republikou, a je připravena v souladu se strategickým partnerstvím, které máme mezi Evropskou unií a ČLR naplňovat a doplňovat tuto další rovinu česko-čínské spolupráce.

Česká republika se zúčastnila řady aktivit ve formátu 16+1. Jejich výsledky jsou povzbuzující, zejména v oblasti obchodních a investičních kontaktů, regionálních kontaktů a kontaktů mezi lidmi našich zemí. Jsem potěšen, že platformu jsme již využili k řadě užitečných setkání a nasměrování mnoha projektů v česko-čínských bilaterálních vztazích.

Rád bych poděkoval všem při této příležitosti, delegacím a účastníkům Čínského investičního fóra a Health Ministers Meeting, které jsme letos zorganizovali v Praze v ČR. Organizace těchto aktivit je naším letošním konkrétním příspěvkem do rozvoje naši platformy. Odráží to naše pevné přesvědčení o praktickém, a tedy efektivním přínosu této platformy k rozvoji vzájemné spolupráce v nejrůznějších oblastech.

Přípravu dokumentu ke střednědobé agendě platformy 16+1 považujeme za důležitý milník v dalším rozvoji této platformy. Máme za to, že je třeba nadále rozvíjet přidanou hodnotu pro bilaterální rozvoj vztahů, která spočívá v důrazu na praktičnost, otevřenost a flexibilitu fungování tohoto mechanismu.

V praktické rovině platforma 16+1 vhodně zapadá do široké čínské iniciativy Hedvábná stezka, neboli One belt, One Road.

V této iniciativě však nejde jenom o dílčí stezku, trať nebo cestu. Iniciativu Hedvábná stezka pojímáme především z hlediska konceptu konektivity.

Fyzická propojenost prostřednictvím dopravní infrastruktury, která ušetří čas a náklady a usnadní obchodní a investiční spolupráci. Propojenost ve smyslu podpory cestovního ruchu, který vede k lepšímu poznávání, včetně hlubšího porozumění historii a také tradici a hodnotám našich kulturních prostorů. Těmto cílům jistě napomůže i nová platforma konektivity mezi EU a Čínou, která byla přijata unijními a čínskými lídry na posledním summitu v Bruselu v červnu letošního roku.

V případě česko-čínských vztahů má koncept konektivity silný náboj v propojení našich regionů novým přímým leteckým spojením mezi Prahou a Pekingem, které bylo zahájeno v září letošního roku. Zároveň věřím, že existuje potenciál pro zahájení přímých leteckých spojení do Prahy i z dalších čínských měst.

V rámci iniciativy Hedvábná stezka jsme připraveni spolupracovat např. i v oblasti všeobecného letectví, což pomůže k propojení a zkvalitnění dopravní infrastruktury v Číně a zvýšené interkonektivitě její západní části s okolními státy. Firmy z českého leteckého průmyslu mají zájem sdílet technologie, know-how a zkušenosti s budováním systému všeobecného letectví a také se např. podílet se na řešení regionální přepravy cestujících na krátké vzdálenosti.

Spolupráci regionů a měst považujeme za významnou součást našich vztahů a jsme připraveni ji nadále rozvíjet, a to i v rámci v Praze založené Asociace pro spolupráci guvernérů provincií Čínské lidové republiky a představitelů jednotlivých regionů ze zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy. Těšíme se na spolupráci při přípravě příštího Setkání regionálních lídrů, které se uskuteční v roce 2016 tady v Číně.

Vážíme si kvalitní spolupráce mezi českým a čínským zdravotnictvím, neboť je přínosná nejen pro naše země, ale především pro pacienty.

ČR dosáhla znatelného pokroku ve spolupráci v oblasti tradiční čínské medicíny od Summitu ministrů zdravotnictví zemí střední a východní Evropy a Číny, který se uskutečnil v červnu letošního roku v Praze.

Bude nám potěšením sdílet své znalosti týkající se tradiční čínské medicíny s ostatními zeměmi střední a východní Evropy.

Česká republika také navrhuje založení asociace pro zdravotnictví ve formátu 16+1 k podpoře spolupráce v této oblasti. Naše zkušenosti z uspořádání zdravotnického fóra v červnu tohoto roku hovoří jasně ve prospěch budoucnosti spolupráce 16+1 také v této oblasti.

Vážené dámy, vážení pánové, chci vám poděkovat za vaši pozornost a také chci poděkovat čínské straně za uspořádání tohoto Summitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Přeshraniční spolupráce s Německem funguje na vysoké profesionální úrovni

7:17 Ministr Blažek: Přeshraniční spolupráce s Německem funguje na vysoké profesionální úrovni

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se v Berlíně pracovně sešel se svým protějškem, ministrem spraved…