Premiér Sobotka: Mírovou misí Jiří z Poděbrad předběhl dobu

17.05.2014 19:00

Premiér si spolu se zástupci EU připomněl význam Mírové mise Jiřího z Poděbrad

Premiér Sobotka: Mírovou misí Jiří z Poděbrad předběhl dobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se zúčastnil v sobotu 17. května oslav 550. výročí mírového projektu Jiřího z Poděbrad. U této příležitosti navštívili lázeňské Poděbrady i zástupci zemí Evropské unie a společně odhalili 28 srdcí symbolizujících unijní sounáležitost.

„Poděbrady si dnes připomínají mírovou misi, kterou zorganizoval český král Jiří z Poděbrad, této misi se pokusil vytvořit spojenectví evropských panovníků na rovnoprávné úrovni jednotlivých zemí, pokusil se prosadit v tehdejší středověké Evropě myšlenku rovnocenné mírové spolupráce jednotlivých zemí. To bylo tehdy něco nebývalého, bylo to něco, s čím předběhl dobu.“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Kompletní projev najdete na webu vlády ČR: http://www.vlada.cz/cz/clenove-vlady/premier/projevy/projev-premiera-sobotky-k-550--vyroci-miroveho-projektu-jiriho-z-podebrad-118867/

Poděbrady si připomněly výročí 550 let od mírové mise, kterou vyslal Jiří z Poděbrad ke dvoru francouzskému králi Ludvíka XI. Cílem projektu bylo navázání vzájemné spolupráce a založení evropského společenství na obdobných základech, na kterých je vybudována dnešní Evropská unie.

Na oslavy dorazili také zástupci členských států Evropské unie. Společně s představiteli Itálie, Dánska, Slovenska a dalších odhalil předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka celkem 28 srdcí jako symbol vzájemné mezinárodní spolupráce a sounáležitosti. Jednotlivá srdce jsou zdobena motivy symbolizující jednotlivé země evropského společenství. Poděbrady se touto akcí připojily i k oslavám 10 let od vstupu České republiky do EU.

Více informací o průběhu oslav najdete na webu: www.mesto-podebrady.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…