Premiér Sobotka: Musí být jasné, že jakákoliv diskuse o přesídlení migrantů nepřekračuje stávající závazky

18.03.2016 10:12

Včerejší zasedání Evropské rady, kde ČR zastupuje předseda vlády Bohuslav Sobotka, patřilo tématům hospodářského růstu a zaměstnanosti, energetice a otázce migrace. Evropská rada potvrdila dosavadní strategii postupu při řešení migrační krize, včetně důsledné kontroly vnější hranice a potřebné dohody EU s Tureckem. Lídři EU budou dnes v diskusi pokračovat, jednání se zúčastní také turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Premiér Sobotka: Musí být jasné, že jakákoliv diskuse o přesídlení migrantů nepřekračuje stávající závazky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Již tradičně se březnová Evropská rada ve svém úvodu věnovala ekonomickým tématům. Lídři EU včera odpoledne diskutovali o hospodářském růstu Unie, zvýšení zaměstnanosti a konkurenceschopnosti. Potvrdili rovněž prioritní oblasti Roční analýzy růstu, které zahrnují obnovení investic do ekonomiky, provádění strukturálních reforem a udržitelné veřejné rozpočty.

Včerejšímu večeru pak dominovalo téma migrace. Evropská rada potvrdila dosavadní strategii postupu EU při řešení migrační krize, včetně důsledné kontroly vnější hranice a potřebné dohody EU s Tureckem. Hlavy států a vlád EU diskutovaly o aktuální situaci v Řecku, které čelí v souvislosti s uzavřením tzv. západobalkánské cesty zhoršující se humanitární krizi. Mezi evropskými lídry panovala shoda na potřebě urychlené pomoci Řecku. „ČR patří k nejaktivnějším zemím, co se týče vyslaných expertů do operací Frontexu nebo agentury EASO v Řecku a je připravena své angažmá a pomoc dále navýšit“, zdůraznil premiér Bohuslav Sobotka. ČR již poskytla Řecku materiální pomoc ve výši více než 4 milionů eur a vyslala desítky expertů.

V návaznosti na mimořádný summit EU s Tureckem, který se konal 7. března 2016, lídři EU diskutovali o hlavních bodech dohody s Ankarou. „ČR na jednání prosazovala společnou pozici V4, konkrétně důraz na dodržení všech stanovených podmínek pro vízovou liberalizaci s Tureckem. Stejné podmínky musí platit i pro ostatní země například Ukrajinu nebo Gruzii, které usilují o uvolnění vízové povinnosti“, přiblížil premiér Sobotka. „Musí být jasné, že jakákoliv diskuse o relokaci nebo přesídlení nepřekračuje stávající závazky“, doplnil český premiér. Konečné podobě dohody EU s Tureckem bude věnován druhý den jednání Evropské rady, kdy se k lídrům EU připojí také turecký premiér.

Na podnět předsedy vlády Bohuslava Sobotky se ve čtvrtek Evropská rada zabývala případem politicky motivovaného soudního procesu s ukrajinskou pilotkou Nadjou Savčenkovou, která je nezákonně zadržována v Rusku. „Propuštění protiprávně zadržovaných osob je jedním z dosud nenaplněných bodů Minských dohod“, vysvětlil motivaci návrhu premiér Sobotka. Výsledkem debaty bude prohlášení předsedy Evropské rady Donalda Tuska k případu Savčenkové.

Lídři evropské osmadvacítky včera diskutovali také téma energetiky v kontextu Energetické unie, která patří mezi prioritní témata České republiky a českého předsednictví ve Visegrádské skupině. ČR v té souvislosti přivítala tzv. zimní balíček k energetické bezpečnosti, který je důležitým krokem k posílení bezpečnosti dodávek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.