Premiér Sobotka: Navazujeme na dlouhou tradici přátelských kontaků

25.11.2014 19:05

Členové vlád České republiky a Státu Izrael společně jednali v Jeruzalémě.

Premiér Sobotka: Navazujeme na dlouhou tradici přátelských kontaků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Členové české a izraelské vlády se setkali v Jeruzalémě, kde za účasti premiérů a ministrů obou států proběhlo společné mezivládní jednání, od roku 2011 se jednalo již o třetí mezivládní konzultace.

Hlavními tématy mezivládních konzultací byl rozvoj kontaktů v oblasti vědy, výzkumu a inovací, bezpečnostní otázky a situace na Blízkém východě či prohloubení hospodářské a kulturní spolupráce. Zástupci obou zemí po společném jednání podepsali memoranda týkající se těchto stěžejních oblastí.

Mezivládních konzultací se společně s předsedou vlády České republiky Bohuslavem Sobotkou účastnili také místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, ministr obrany Martin Stropnický, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zemědělství Marian Jurečka, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr kultury Daniel Herman.

Premiér Sobotka při jednání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem zdůraznil zájem vlády ČR pokračovat v rozvoji širokého tradičního partnerství se státem Izrael. Prodiskutovali také vývoj v regionu Blízkého východu. Premiér zdůraznil zájem ČR na obnovení přímých mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci, které by měly umožnit budoucí vznik samostatného palestinského státu, který by respektoval existenci Izraele a garantoval společně s Izraelem vzájemné mírové vztahy.

„Pokud jde o česko-izraelské vztahy, navazujeme na dlouhou tradici přátelských kontaků a na strategické partnerství, které bychom rádi jako Česká republika do budoucna rozvíjeli. Diskutovali jsme o celé řadě oblastí. Kromě mírového procesu na blízkém východě jsme diskutovali také o oblasti hospodářské spolupráce. Tady musím říci, že Izrael je nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky na Blízkém východě a pokud si odmyslíme členské státy Evropské unie, tak je také celkově šestým nejvýznamnějším exportním partnerem České republiky. Není důvod, aby tento pozitivní vývoj nepokračoval i v příštích letech. Zaměřit se chceme zejména na nové technologie a spolupráci v oblasti vědy,“ řekl na tiskové konferenci předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Cesty členů vládního kabinetu do Izraele se účastní také podnikatelská delegace sestavená Hospodářskou komorou ČR a Česko izraelskou smíšenou obchodní komorou s důrazem především na vědecko-výzkumný rozměr podnikatelské mise. V odpoledních hodinách se podnikatelé s premiérem Sobotkou a vybranými ministry setkají u kulatého stolu, kde budou společně diskutovat výsledky jednání na obou stranách.

Dnes bylo také dohodnuto, že příští mezivládní konzultace se uskuteční buď v roce 2015 nebo 2016 v ČR.

Přehled dnes podepsaných memorand a dohod:

Společné prohlášení předsedů vlád

Shrnuje výsledky jednání a aktuální stav česko-izraelské spolupráce.

Společná deklarace o spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje

Stanoví cíl rozvíjet společné výzkumné programy (např. v rámci programu EU Horizoont 2020), sdílet zkušenosti s aplikací výsledků výzkumu ve výrobě a rozšiřovat možnosti akademické výměny. V této souvislosti bude každoročně pořádáno fórum hodnotící pokrok spolupráce v oblasti vědy a výzkumu.

Společné prohlášení týkající se obranné a vojenské spolupráce

Vyjadřuje odhodlání dále rozvíjet existující spolupráci, zejména uskutečňovat pravidelné konzultace a identifikovat možnosti rozšiřování spolupráce, např. v oblasti obranného průmyslu, vojenských cvičení a výzkumu a vývoje.

Společná deklarace mezi MPSV ČR a Ministerstvem pro seniorní občany Státu Izrael

Česká republika a Stát Izrael budou sdílet zkušenosti např. v oblastech zaměstnanosti starších občanů, aktivního stárnutí, integrace seniorů, mezigenerační solidarity, měst přívětivých pro seniory či volnočasových aktivit pro seniory. Ministerstva budou organizovat výměny svých expertů.

Společná deklarace o spolupráci v oblastech zdravotnictví a lékařství pro léta na léta 2014–2019

Obě strany budou realizovat společné projekty v oblasti zdraví a medicíny, budou sdílet zkušenosti v oblasti zdravotnických informačních technologií a využívání léčebného konopí a budou sdílet informace o medicínských produktech.

Společná deklarace mezi Ministerstvem kultury ČR, Ministerstvem vzdělávání Státu Izrael a Institutem mučedníků a hrdinů holocaustu Jad Vašem

Jad Vašem bude rozvíjet spolupráci s Památníkem Terezín a Památníkem Lidice v oblasti výzkumu, vzdělávání a uchovávání historické paměti v souvislosti s holocaustem a druhou světovou válkou.

Prohlášení o společném záměru o spolupráci v oblasti filmové koprodukce

Obě strany deklarují zájem dojednat dohodu o filmové koprodukci mezi ČR a Státem Izrael.

Společná deklarace mezi Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR a Ministerstvem sociálních služeb Státu Izrael

Ministerstva budou sdílet zkušenosti v oblastech sociálních služeb, ochrany dětí a vzdělávání sociálních pracovníků. Ministerstva budou organizovat výměny svých expertů.

Memorandum o porozumění o ustavení bilaterálních konzultací mezi Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem zahraničních věcí Státu Izrael

Ministerstva budou každoročně pořádat vzájemné konzultace na diplomatické úrovni k otázkám bilaterální spolupráce a regionálním a mezinárodním tématům společného zájmu.

Společná deklarace v oblasti kybernetické bezpečnosti

Obě strany budou sdílet informace a zkušenosti s cílem posílit ochranu proti možným kybernetickým hrozbám. Dále si budou vyměňovat informace o výzkumu a vývoji v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.