Premiér Sobotka: Návrh hnutí ANO na zrušení daně z dividend nahrává těm nejbohatším. Nepodpoříme ho

22.11.2016 21:10

Plán na zrušení daně z dividend, který ohlásil ministr financí, šéf hnutí ANO a majitel holdingu Agrofertu Andrej Babiš, působí jako špatný, ale zároveň velmi nebezpečný vtip.

Premiér Sobotka: Návrh hnutí ANO na zrušení daně z dividend nahrává těm nejbohatším. Nepodpoříme ho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Zrušení daně z dividend totiž pomůže pouze nejbohatším i Andreji Babišovi, a to na úkor daňových poplatníků a všech občanů této země. Andrej Babiš tím jasně dokazuje, že jeho angažmá v politice je poháněné především soukromými zájmy.

Snížení či úplné zrušení zdanění příjmů z dividend totiž nemůže efektivně řešit problém odlivu kapitálu z České republiky. Podobnému problému čelí i Slovensko, které jako jedna z mála zemí tuto daň nemá, ale od roku 2018 ji chce zavést. Nejnižší daň nalezneme v Bulharsku, ze kterého dochází také k enormnímu odlivu kapitálu. Nízká sazba daně z dividend tam vede pouze k bohatnutí nejbohatších vrstev na úkor daňových poplatníků s průměrnými a nižšími příjmy.

Země, kam se z celého světa často přesouvají sídla nadnárodních společností, mají samozřejmě také daně z dividend. V případě Nizozemí a Lucemburska je daň ve stejné 15% výši jako u nás, na Kypru je to 17 % a v Irsku dokonce 20 %. Důvody přesunu podnikání do těchto destinací jsou úplně jiné.

Problém odlivu kapitálu u nás nespočívá v odchodu českých firem do zahraničí, ale především ve vyvádění zisků zahraničních poboček, často pak v síťových sektorech s omezenou odvětvovou konkurencí, jak podrobně uvádí analýza Úřadu vlády.

Zrušením daně z dividend si polepší především bohatí vlastníci, strukturální problém naší ekonomiky to nevyřeší. My musíme posílit nástroje pro udržení investic u nás. Firmy musíme motivovat, aby zde reinvestovaly své zisky a aby se jejich zisky promítly v růstu mezd českých zaměstnanců. Pokud takové kroky nepovedou ke zlepšení situace, budeme muset jít cestou efektivního zdanění velkých společností, které se na odlivu kapitálu podílejí nejvíce.

Je také otázkou, kde tato iniciativa vznikala, zda na ministerstvu financí, v centrále hnutí Ano či v některé z divizí Agrofertu.

Návrh, který má za cíl posílit ty nejbohatší na úkor všech občanů jako předseda vlády i jako předseda ČSSD zásadně odmítám. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice