Premiér Sobotka: Vláda účinně zlepšuje výběr DPH a snižuje daňové úniky rychleji než jiné země EU

09.09.2016 15:10

Vítám, že kroky vlády přinášejí jasné, pozitivní výsledky a evropská studie prokázala, že se České republice daří efektivněji vybírat DPH. Důvodem je nejen ekonomický růst a naše prorůstová politika, ale především úsilí vlády o lepší výběr daní. I na mezinárodním poli v rámci EU je vidět, jak vláda plní svůj závazek z programového prohlášení a jak se jí daří boj proti šedé ekonomice.

Premiér Sobotka: Vláda účinně zlepšuje výběr DPH a snižuje daňové úniky rychleji než jiné země EU
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Jak ukázala nejnovější studie Evropské komise, mezera ve výběru DPH se rychle zmenšuje. Reálný pokles mezi roky 2013 a 2014 o 10 miliard, respektive z 19 % na 16 % z očekávaného výběru DPH, přiblížil Českou republiku k průměru Evropské unie, který byl v roce 2014 14 %. Zatímco v EU se tato mezera snížila o 0,69 procentního bodu, v ČR jsme výběr zlepšili o 2,96 procentního bodu.

Znatelné zlepšení výběru DPH České republiky o téměř tři procentní body je v mezinárodním srovnání o to výraznější, protože řada členských států se meziročně zhoršila. Můžeme být právem hrdi na to, že mezi středoevropskými státy v tomto parametru Česká republika vyniká – Polsko zaznamenalo ve stejném období mezeru ve výběru DPH 24 %, Maďarsko 18 % a Slovensko dokonce 30 %.

Studie uvádí konkrétní opatření, zejména zavedení registru nespolehlivých plátců a elektronizaci podání k DPH. Vláda přijímá opatření i v dalších oblastech výběru daní. Zavedli jsme nejen kontrolní hlášení DPH a přenesenou působnost plátce DPH, ale také v oblasti daně z příjmu elektronickou evidenci tržeb.

Naše vláda bude i nadále pokračovat ve svém úsilí o potlačování projevů šedé ekonomiky také v oblasti zvýšeného úsilí v boji proti daňovým únikům a agresivnímu daňovému plánování na celosvětové a evropské úrovni. Boj s těmito negativními jevy je nejen bojem o příjmy státního rozpočtu, ale i bojem za právní stát, bojem o férovou hospodářskou soutěž, bojem o spravedlivé podmínky zaměstnanců na trhu práce a bojem o to, aby výsledky hospodářské činnosti přinášely výsledky v zemi, kde vznikly, a nepřesouvaly se do jiných zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janulík (ANO): O dění ve státě by mohli rozhodnout lidé, kteří tady vlastně ani nežijí

20:07 Janulík (ANO): O dění ve státě by mohli rozhodnout lidé, kteří tady vlastně ani nežijí

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě