Prezident Zeman: Nová hedvábná stezka disponuje pouze výčtem příležitostí. Analýza rizik zatím chybí

28.04.2019 11:30

Projev prezidenta republiky při summitu o Nové hedvábné stezce

Prezident Zeman: Nová hedvábná stezka disponuje pouze výčtem příležitostí. Analýza rizik zatím chybí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente, vážení kolegové,

dovolte mi začít připomínkou knihy Karla Poppera „Otevřená společnost a její nepřátelé". Tato kniha není pouze o osobních nepřátelích, ale o nepřátelích otevřené společnosti obecně. A v tom je rozdíl. Každý má své přátele a oponenty, stejně jako každá myšlenka má své podporovatele a kritiky.

Plně podporuji základní koncept iniciativy „Jeden pás, jedna cesta". Chápu ji jako fascinující infrastrukturní projekt. Pravda je ovšem taková, že v souvislosti s tímto projektem disponujeme pouze výčtem příležitostí. Analýza rizik zatím chybí.

Dovolte mi proto, prosím, abych se chvilku na možná rizika zaměřil. Jedním z rizik je začínající obchodní válka mezi USA a Evropskou unií. Z té jsme nešťastní a není v našem zájmu, ale už se stala faktem. Druhým rizikem je začínající obchodní válka mezi USA a Čínou. Další riziko představuje Brexit. A tak dále.

Všechno toto jsou nepřátelé udržitelného ekonomického rozvoje a samozřejmě také nepřátelé úspěšnosti programu Nové hedvábné stezky.

A ještě poslední bod: jedna z největších technologických firem světa, firma Huawei, byla označena jako bezpečnostní riziko, a to bez jakýchkoli seriózních důkazů. Považuji to za obyčejnou obchodní soutěž, která je ovšem nekalá. To řeknu i prezidentu firmy Huawei, kterému vyjádřím osobní podporu.

Dámy a pánové, venku každý z nás najdeme řadu nepřátel. Nikoli nutně nepřátel osobních, ale těch, kteří kritizují naše myšlenky a chyby. Mé upřímné přání je proto následující: Ačkoli jsme každý z nás pouhou lidskou bytostí, a jak víme, chybovat je lidské, idea projektu Nové hedvábné stezky je natolik významná pro celé lidstvo, že bych vám přál, abyste těch důležitých chyb dělali co nejméně.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …