Primátor Jiránek: Rozpočet velkého celku bývá vždy kompromisem možného

13.03.2019 22:43

Zastupitelstvo schválilo rozpočet na rok 2019

Primátor Jiránek: Rozpočet velkého celku bývá vždy kompromisem možného
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Dan Jiránek

Příjmy a výdaje shodné, na obou stranách cca 1,829 mld. korun, rezerva více než 6 milionů. Tak vypadá letošní rozpočet statutárního města Kladno, který dnes schválili zastupitelé. Klíčové budou investice, v roce 2019 do nich bude směřovat téměř čtvrtina z celkového finančního objemu, konkrétně 495 milionů korun. Peníze tak mimo jiné půjdou například na vybudování nové školky, opravu zastaralých tobogánů Aquaparku, zkvalitnění dopravní infrastruktury, nebo přípravu rozsáhlé revitalizace Sítné a okolí Štechovy ulice.

Ve srovnání s loňským rokem je schválený rozpočet o cca 120 milionů korun nižší, v loňském volebním roce se totiž snížily úspory z let minulých. Zatímco v roce 2018 byly 199 milionů, pro letošek zbylo 61 milionů. "Klíčové je včas investovat tam, kde je to skutečně třeba, rozumně koordinovat stavby i rekonstrukce a o všem otevřeně informovat občany. Při sestavování rozpočtu jsme proto pracovali s reálnými daty a čísly a podrobně vše diskutovali," říká primátor statutárního města Kladno Dan Jiránek a dodává: "Do rozpočtu jsme zapojili dostupné zdroje, zohlednili v něm růst cen a městské priority. Rozpočet velkého celku bývá vždy kompromisem možného, kdy čas ukáže, jak se ho bude dařit naplňovat."        

Jen v dopravě jsou přitom nutné rekonstrukce mnoha komunikací včetně mostů v havarijním stavu, z minulosti zůstaly resty také například v podobě střechy zimního stadionu, která je rovněž v havarijním stavu. "I přes mimořádně krátký čas na sestavení návrhu rozpočtu na rok 2019, jednalo se o cca 2 měsíce, se podařilo připravit rozpočet vyrovnaný, jehož jednotlivé položky byly podrobeny důslednému rozboru z hlediska účelnosti a odůvodnění požadované částky," říká náměstek primátora statutárního města Kladno pro finance a majetek Václav Šubrt a dodává: "Pro některé žadatele to byla naprosto nová situace, neboť v minulosti se nemuseli podobnými požadavky zaobírat."

Kromě výše uvedených investic chce město v roce 2019 podporovat také cestovní ruch a kulturu, plánují se transparentní granty. Rovněž se počítá s investicemi do bezpečnosti, kdy městský kamerový systém potřebuje inovovat a na městskou policii, která dlouhodobě trpí nedostatkem strážníků, musí jít více peněz. Plánují se také nová parkovací místa, parky, sportoviště či posílení konzultací pro občany včetně právní poradny.

Nově se do správy věcí veřejných více zapojí občané, a to v rámci participativního rozpočtu. Lidé budou moci navrhnout projekty financované z městské pokladny za celkem 5 milionů korun. Peníze by měly jít na tři oblasti: měkké projekty typu zajímavá knížka či akce, dále na veřejné prostranství a do třetice se má jednat o dotace na veřejné budovy. Participativní rozpočet chce radnice vyhlásit v dubnu tak, aby se první projekty sešly v květnu či červnu a mohly se co nejdříve realizovat. U větších investičních projektů typu dětské hřiště apod. se dá předpokládat vlastní realizace v příštím roce. Lidé budou projekty nejen navrhovat, ale samozřejmě také rozhodovat o tom, které z návrhů se budou skutečně realizovat. Město by bylo rádo, aby se cílová částka určená na participativní rozpočet postupně zvyšovala až na 15 milionů korun na rok.

Součástí 3. zastupitelstva byla i tradiční diskuze, kterou jednání začalo. V ní mimo jiné zazněl nesoulad územního plánu schváleného 14 dní před volbami s potřebami parkování obyvatel města nebo dřívější příslib dotace na tenisovou halu v Kročehlavech bez zajištěného financování. Oběma podněty se bude radnice zabývat, a to na všem otevřené akci "Představení změn územního plánu veřejnosti", která se uskuteční 27. března 2019. V plánu je také mimořádné zastupitelstvo, které by se mělo konat v dubnu.

Zastupitelstvo mimo jiné probralo i bezpečnostní situaci, konkrétně zprávy za loňský rok od Police ČR a Městské policie. Podle nich se bezpečnost v Kladně zvyšuje. Obě bezpečnostní složky intenzivně spolupracují, i když mají personální problémy, sehnat policisty a strážníky je velmi složité. Přesto ve městě kriminalita klesá, zatímco v roce 2016 došlo k celkem 2 116 trestným činům, o rok později jich bylo 1 958 a loni už 1 621. V praxi to znamená 24 trestných činů na 1 000 obyvatel, což je obdobné jako třeba v Kolíně. Kladno se tak dostává na úroveň dalších měst ve Středočeském kraji. Za dobrou práci primátor Dan Jiránek krajské i městské policii na zastupitelstvu poděkoval. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…