Primátor Jiránek: Vysoká škola bude s vodárnami spolupracovat na výzkumu

07.06.2020 14:01

Léčiva, nanomateriály a hormony v odpadní vodě, jejich výskyt a dopad na životní prostředí. To je první vlaštovka společné práce Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT a Středočeských vodáren a.s. Po podpisu memoranda o spolupráci mezi fakultou, vodohospodáři a městem Kladno to řekl proděkan fakulty Jozef Rosina.

Primátor Jiránek: Vysoká škola bude s vodárnami spolupracovat na výzkumu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek v Olomouci

Kladenský primátor Dan Jiránek při podpisu memoranda připomněl, že partnerství mezi městem, vysokou školou a vodohospodáři velmi upevnila také koronavirová krize. Fakulta totiž bleskurychle vytvořila prototyp jednoduchého plicního ventilátoru, který umožňuje pacientům s těžkým průběhem nemoci přežít kritické dny. Prototyp byl vyvinut i díky velkému finančnímu příspěvku Středočeských vodáren a dnes už je přístroj v komerční výrobě a dostupný pro zdravotnictví. "Ukázalo se, že ČVUT je velmi platnou výzkumnou a vědeckou základnou a že umí velmi rychle reagovat. A ukázalo se rovněž, že příspěvek vodáren na vývoj plicního ventilátoru CoroVent byl mimořádně užitečný. Spojení obou institucí je šťastné a doufám, že bude pokračovat," řekl Dan Jiránek.

"Naše kolegyně chemičky se zabývají ekologií vody, zkoumají například, jaký dopad má vypouštění hormonů, léků a dalších látek do odpadních vod. Je to problém antikoncepce, nanomateriálů a mírně radioaktivních látek, které se objevují v odpadních vodách a nikdo neví, co přesně mohou způsobit. Tímto výzkumem bychom, společně se Středočeskými vodárnami, chtěli přispět k řešení tohoto problému," uvedl proděkan Rosina. Jedním z konkrétních výstupů spolupráce, stvrzené podpisem memoranda, je také vznik společného výzkumného střediska neboli vzdělávacího institutu v areálu bývalých kasáren. Zde už fakulta svoje prostory má a od města získala další budovu. "Tato budova má být celá věnovaná biologii a chemii, to znamená, že společná práce s vodohospodáři by probíhala právě zde," doplnil Jozef Rosina. "Vidím velký prostor v telemetrii, přenosu dat, sběru dat, ověřování, vyhodnocování, trendy a tak dále," vyjmenoval další oblasti spolupráce vodáren s vysokou školou technický ředitel Středočeských vodáren Bohdan Soukup a doplnil: "Spousta práce je také se ztrátami vody, kde se dají kritická místa vyhledávat pomocí umělé inteligence. Jednoduše řečeno: z obou stran se nabízí spousta průsečíků naší činnosti." Podle generálního ředitele Středočeských vodáren Jakuba Hanzla je myšlenka společného vzdělávacího institutu vysoké školy a vodohospodářů dosud v počátcích: "Není vůbec rozhodnuto o podobě, podmínkách a zda vůbec institut bude stát. Nicméně práce na tom intenzivně pokračují a pokračovat budou - bez ohledu na existenci institutu máme společný zájem o spolupráci."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby