Primátor Jiránek: Vysoká škola bude s vodárnami spolupracovat na výzkumu

07.06.2020 14:01

Léčiva, nanomateriály a hormony v odpadní vodě, jejich výskyt a dopad na životní prostředí. To je první vlaštovka společné práce Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT a Středočeských vodáren a.s. Po podpisu memoranda o spolupráci mezi fakultou, vodohospodáři a městem Kladno to řekl proděkan fakulty Jozef Rosina.

Primátor Jiránek: Vysoká škola bude s vodárnami spolupracovat na výzkumu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek v Olomouci

Kladenský primátor Dan Jiránek při podpisu memoranda připomněl, že partnerství mezi městem, vysokou školou a vodohospodáři velmi upevnila také koronavirová krize. Fakulta totiž bleskurychle vytvořila prototyp jednoduchého plicního ventilátoru, který umožňuje pacientům s těžkým průběhem nemoci přežít kritické dny. Prototyp byl vyvinut i díky velkému finančnímu příspěvku Středočeských vodáren a dnes už je přístroj v komerční výrobě a dostupný pro zdravotnictví. "Ukázalo se, že ČVUT je velmi platnou výzkumnou a vědeckou základnou a že umí velmi rychle reagovat. A ukázalo se rovněž, že příspěvek vodáren na vývoj plicního ventilátoru CoroVent byl mimořádně užitečný. Spojení obou institucí je šťastné a doufám, že bude pokračovat," řekl Dan Jiránek.

"Naše kolegyně chemičky se zabývají ekologií vody, zkoumají například, jaký dopad má vypouštění hormonů, léků a dalších látek do odpadních vod. Je to problém antikoncepce, nanomateriálů a mírně radioaktivních látek, které se objevují v odpadních vodách a nikdo neví, co přesně mohou způsobit. Tímto výzkumem bychom, společně se Středočeskými vodárnami, chtěli přispět k řešení tohoto problému," uvedl proděkan Rosina. Jedním z konkrétních výstupů spolupráce, stvrzené podpisem memoranda, je také vznik společného výzkumného střediska neboli vzdělávacího institutu v areálu bývalých kasáren. Zde už fakulta svoje prostory má a od města získala další budovu. "Tato budova má být celá věnovaná biologii a chemii, to znamená, že společná práce s vodohospodáři by probíhala právě zde," doplnil Jozef Rosina. "Vidím velký prostor v telemetrii, přenosu dat, sběru dat, ověřování, vyhodnocování, trendy a tak dále," vyjmenoval další oblasti spolupráce vodáren s vysokou školou technický ředitel Středočeských vodáren Bohdan Soukup a doplnil: "Spousta práce je také se ztrátami vody, kde se dají kritická místa vyhledávat pomocí umělé inteligence. Jednoduše řečeno: z obou stran se nabízí spousta průsečíků naší činnosti." Podle generálního ředitele Středočeských vodáren Jakuba Hanzla je myšlenka společného vzdělávacího institutu vysoké školy a vodohospodářů dosud v počátcích: "Není vůbec rozhodnuto o podobě, podmínkách a zda vůbec institut bude stát. Nicméně práce na tom intenzivně pokračují a pokračovat budou - bez ohledu na existenci institutu máme společný zájem o spolupráci."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …