Primátor Svoboda: Město každoročně vypravuje desítky sociálních pohřbů

20.09.2022 7:37

Sociální pohřeb se koná, pokud se k zesnulému nepřihlásí rodina. Platí ho obec.

Primátor Svoboda: Město každoročně vypravuje desítky sociálních pohřbů
Foto: archiv primátora
Popisek: primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO)

„Od začátku roku 2022 bylo zatím uskutečněno a proplaceno 22 sociálních pohřbů za 191 tisíc korun. 

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Vloni město vypravilo 34 posledních rozloučení a z rozpočtu za ně zaplatilo 295 tisíc korun. V roce 2020 to bylo 26 pohřbů v částce 225 tisíc korun. Postarat se o poslední věci člověka je naší povinností. Radnice totiž podle zákona musí takový pohřeb připravit všem, kteří zemřeli bez příbuzných, či těm, jejichž rodiny si pohřeb dovolit nemohou. O tom, kdo pohřeb bude zařizovat a platit, se musí rozhodnout do 96 hodin od úmrtí,“ říká primátor Jiří Svoboda s tím, že úřad uhradí jen to nejzákladnější, aby došlo k důstojnému ukončení životní poutě člověka. Vynaložené prostředky poté obce vymáhají v dědickém řízení, případně o ně žádají Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. „Počty sociálních pohřbů narůstají. Částka, kterou uhradí město, je stále stejná. Konkrétně je to 8 673 korun,“ dodává primátor.

Pokud podle zákona o pohřebnictví 256/2001 Sb. § 5 nesjedná ve lhůtě 96 hodin nikdo pohřeb, zajistí pohřbení slušným způsobem podle místních zvyklostí obec, na jejímž území k úmrtí došlo nebo bylo tělo zemřelého nalezeno.

V praxi to znamená, že matriční úřad požádá oddělení evidence obyvatel a občanských průkazů o vyhledání žijících příbuzných zemřelého a ty, ve spolupráci s Policií ČR, kontaktuje ohledně úmrtí jejich příbuzného a chce po nich sdělení, zda zajistí pohřeb nebo budou souhlasit s kremací na náklady města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …