Primátor Vrána: Předmostí má nové koše na psí exkrementy

02.12.2022 9:15

Jejich pořízení si odhlasovali občané

Primátor Vrána: Předmostí má nové koše na psí exkrementy
Foto: Facebook Petra Vrány
Popisek: Petr Vrána

Nové koše na psí exkrementy se staly prvním hmatatelným výsledkem, který vzešel z vítězných návrhů participativního rozpočtu. Jsou instalovány v místní části Předmostí a už teď je mohou majitelé psů využívat. Další projekty, které si odhlasovali sami Přerované, se připravují. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
„Občané letos v létě rozhodli, že chtějí kromě košů také mobilní kino, zelené autobusové zastávky a rozhlednu na Čekyňském kopci – to vše za milion a půl,“ připomněl výsledek prvního ročníku participativního rozpočtu přerovský primátor Petr Vrána. 

Koše na psí exkrementy, instalované zejména v Předmostí, navrhla občanka Jitka Majerová. A město Přerov v těchto dnech hlásí – splněno. „Do lokality jsme umístili jedenáct nádob. Cena za pořízení, montáž a vstupní nákup sáčků do zásobníků byla necelých 100 tisíc korun,“ informoval náměstek primátora Miloslav Dohnal. Koše se nacházejí v ulicích Dr. Milady Horákové, U Pošty, Pod Skalkou, Prostějovská, Teličkova, Hranická - a také na prostranství u Mamutí stezky a u cihelny.

Zelená zastávka, jejíž součástí by byla konstrukce na popínavé rostliny, se rovněž připravuje. Navrhovatel ji chtěl v Palackého ulici – a když se osvědčí, tak i na dalších místech. „Jedná se o lokalitu, která je v ochranném pásmu památkové zóny a nachází se v těsné blízkosti nově vybudované cyklostezky, tudíž je třeba řešit i problematiku ve vztahu k zárukám. Jakmile budeme mít veškerou legislativu připravenou, tak s výstupem seznámíme autora návrhu. Věřím, že průběhu roku 2023 zelenou zastávku zrealizujeme,“ řekl Petr Školoud z přerovského magistrátu. Také pořízení mobilního kina už úředníci a pracovníci Kulturních a informačních služeb města Přerova projednávali s Přerovanem, který vítězný návrh podal. „Dohodli jsme se, že na jaře kino pořídíme a připravíme program na první sezónu. Chceme také probrat možnosti, kde by se filmová představení pod letní oblohou konala,“ uvedla Daniela Novotná z přerovského magistrátu.  Posledním a finančně nejnáročnějším projektem je stavba rozhledny na Čekyňském kopci, která byla navržena za částku 500 tisíc korun. Radní ovšem ještě před hlasováním občanů schválili záměr stavby rozhledny v této lokalitě za předpokládanou cenu 5 až 8 milionů korun, takže se aktuálně jedná o této velkoryseji pojaté variantě. 

Participativní rozpočet, který nese název „Chci v Přerově“, začal letos 7. března sběrem nápadů od Přerovanů. Následovalo veřejné projednávání a nakonec hlasování, v rámci kterého Přerované vybírali z třiadvaceti návrhů.   

Foto: Participativní rozpočet ukázal, co si Přerované ve městě přejí. Z třiadvaceti návrhů si zvolili rozhlednu na Čekyňáku za 500 tisíc korun, zelené autobusové zastávky za 450 tisíc, pořízení mobilního kina za 350 tisíc a koše na psí exkrementy za 90 tisíc. Ty už jsou na svých místech. Nacházejí se v ulicích Dr. Milady Horákové, U Pošty, Pod Skalkou, Prostějovská, Teličkova, Hranická - a také na prostranství u Mamutí stezky a u cihelny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…