Profant (Piráti): Rámcové dohody MV ČR v současné podobě jsou jen pokřivením tržního prostředí

27.04.2020 17:56

Na dnešní jednání vlády je zařazen bod informující o tom, že Ministerstvo vnitra ČR prodlužuje rámcovou dohodu se společností VMware, která zajišťuje virtualizační software pro veřejnou správu.

Profant (Piráti): Rámcové dohody MV ČR v současné podobě jsou jen pokřivením tržního prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Profant

Zvýhodněním tohoto dodavatele tak bude nadále deformovat tržní prostředí. Problém je, že tyto rámcové dohody jsou bez jasných pravidel přidělovány několika málo dodavatelům. Je to jako kdyby uzavřeli rámcovou dohodu s jediným výrobcem automobilů a se zbylými se nebavili, což je zcela proti duchu veřejných zakázek a principu rovné soutěže.

Na problematičnost tohoto stavu bylo ministerstvo upozorněno již v roce 2018, ale od té doby nepodniklo žádné kroky k nápravě. Další dodavatelé, mnohdy i velmi renomovaní, nemají možnost se zapojit, a to i přesto, že opakovaně projevují zájem. To vede k nežádoucímu zafixování trhu a stagnaci, protože veřejná správa garantuje jistý zisk stávajícím výrobcům, ale nedá prostor inovátorům.

Je skvělé, že se ministerstvo snaží o zjednodušení administrativy, avšak není férové to udělat pro hrstku vybraných dodavatelů, a tím znevýhodnit všechny zbylé. A to za situace, kdy produkty těchto dodavatelů rozhodně nejsou nedostižné. Některé z nich jsou totiž dávno překonané, zbytečně drahé, nebo trpí závažnými bezpečnostními problémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů