Profant: Piráti půl roku po volbách

13.05.2018 11:54

Od historického úspěchu českých Pirátů v říjnových volbách 2017 uplynulo již více než půl roku. Za tu dobu se nenaplnily předpoklady mnohých politiků, politologů nebo publicistů, kteří Pirátům prorokovali neslavnou budoucnost. Nerozpadli jsme se. Nepodpořili jsme ani Babiše, ani Kalouska, ani Okamuru. Stali jsme se přesně tím, co jsme slibovali - alternativní a konstruktivní politickou silou.

Profant: Piráti půl roku po volbách
Foto: Archiv Ondřeje Profanta
Popisek: Ondřej Profant

Udrželi jsme si i své liberální postoje. V programových prioritách ani v provozním fungování strany nedošlo k žádnému odklonu od původních pirátkýsch principů. Nestalo se nám tedy něco, co často potkává nové strany ve Sněmovně. Vzdálení se voličům i členské základně. To dříve potkalo například Unii svobody, Stranu zelených nebo Věci veřejné.

Piráti ale baštu racionální a liberální politiky se ctí hájí. V hlasování ve Sněmovně jsme jednou z nejjednotnějších stran. A to i přes skutečnost, že na spoustu věci nemáme silný názor. Jak tomu je ostatně i ve společnosti. Kdykoliv ale přišlo na podstatná hlasování, pirátští poslanci se svědomitě na projednávání připravili a hlasování se zúčastnili. Svou roli konstruktivní opozice tedy bereme skutečně vážně.

Kdo jak hlasuje, více informací v článku iRozhlas: Hlasovací koalice ve sněmovně? ANO se nejvíc shodne s komunisty, méně už s ČSSD a SPD

Že ve Sněmovně nejsme ničí béčko, se ukázalo hned. ANO s KSČM nás podrazili v podstatě okamžitě. Kalousek nás má za častý terč svých dezinterpretací, stejně jako tomu bylo před volbami. Že nejsme fanatici, jsme prokázali u hlasování o návrhu referenda z dílny SPD, který jsme odmítli. A ODS pro změnu viditelně vadí naše protikorupční agenda, např. rozšiřování registru smluv či majetková přiznání politiků.

Během prvního půl roku působení ve Sněmovně jsme také už zvládli prokázat naše kompetence. Předložili jsme řadu klíčových zákonů a svědomitě jsme se věnovali i činnosti ve výborech. Například jsme navrhli rozšíření registru smluv, zpřístupnění technických norem, omezení kumulace více platů ve veřejných funkcích, zjemnění EET pro neplátce DPH, podporu opensource na úrovni EU, zaúkolovali jsme ministerstvo průmyslu a obchodu přípravou jednoduchých návodů pro přechod na GDPR. Je toho samozřejmě více, ale už jen z tohoto stručného výčtu je patrné, že se ve Sněmovně neflákáme.

A zároveň jsme si zachovali veškeré principy otevřenosti. Všichni straničtí funkcionáři i nadále doplňují zápisy ze schůzek do registru lobbistických kontaktů, strana dobrovolně vede vlastní veřejný registr svých smluv, jednotliví poslanci mají veřejně dostupné kalendáře, majetková přiznání a pravidelně se setkávají s občany. Při politických vyjednáváních jsme vždy postupovali dle schválené povolební strategie, byli jsme tedy v našem počínání naprosto transparentní.

Dá se tedy říct, že Piráti jako politická strana svědomitě plní přesně to, co před volbami slíbili. Takový přístup v politice nebývá naneštěstí zvykem. Proto doufám, že bude pozitivní inspirací pro ostatní strany, které snad konečně odhodí kuloární politikaření a mediální šaškárny a začnou dělat politiku s ohledem na přání a potřeby lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice