Prokop (ANO): V koalici žádné pnutí není

20.04.2020 10:45

Týdenní report z Jižního Města (13. - 19. 04. 2020)

Prokop (ANO): V koalici žádné pnutí není
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop, radní Prahy 11 za hnutí ANO

Milí sousedé,
dnes vás zdravím ještě stále ze své improvizované kanceláře u sebe doma. Díky vládním opatřením a hlavně pak tomu, že většina lidí je opravdu svědomitě dodržuje, jsme snad, a to musím zaklepat tady na dřevo, z nejhoršího venku. Většina lidí, které znám, přesunula všechny pracovní aktivity, které jen šly, na “homeoffice”, zůstala doma, omezila schůzky i jednání na minimum a nosí poctivě roušky. 

Ani mezi politiky si nepodáváme ruce, jen si tak “chlapácky” šťouchneme o sebe lokty. Ti odvážnější si dávají i lehké kopance nohu o nohu na pozdrav. Zní to všechno legračně, až trošku absurdně, ale jsem přesvědčen, že i díky tomu, tedy díky nám všem, kteří se chováme zodpovědně a solidárně, se daří v ČR i Praze pandemii tak dobře zvládat na rozdíl od mnoha jiných zemí a měst světa, kde mají vládní opatření a hygienická pravidla tamní lidé více “na salámu”. 

Na Praze 11 se ani v této době práce nezastavila, máme stále pravidelné porady vedení, jedná Rada i krizový štáb a schází se klíčové pracovní skupiny. Takže pojďme hned na report z uplynulého týdne. Začínám ho nestandardně úterkem, protože Velikonoční pondělí jsem si dovolil výjimečně odpočinout.

Na úterní poradě vedení jsme se zabývali jako již tradičně několik týdnů koronavirem, zhodnotili jsme zájem o roušky a dezinfekci, projednávali jsme opatření zavedená na úřadě a jejich další pokračování. Dále jsme zhodnotili stavební akce plánované a realizované v tomto roce, které postupují v rámci možností celkem dobře. Předložil jsem informaci o průběhu stavby Starochodovské školy a navrhl jsem odložení akce zastřešení sportoviště v areálu ZŠ K Milíčovu na příští rok, protože v letošním rozpočtu nejsou na tuto akci alokovány finanční prostředky.

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí


V úterý jsme si také sedli po delší době v klidu asi na hodinku se starostou Jirkou Dohnalem a probrali jsme věci, na které poslední měsíc nebyl čas. Chod úřadu, některé odcházející úředníky, možné budoucí změny v některých odborech. Prostě budoucí personální politiku úřadu. Také jsme se bavili o klíčových projektech, jak o těch rozjetých, tak hlavně o těch, které máme zatím jen víceméně v hlavě. Dali jsme na papír pár hodně zajímavých věcí. Až je trošku více rozpracujeme, seznámíme vás s nimi!

V úterý také proběhlo jednání klubu zastupitelů hnutí ANO hlavního města Praha, který jsme po dlouhé době vedli zase osobně na půdě Nové radnice. Samozřejmě za dodržování dvoumetrových rozestupů a použití ochranných pomůcek. Také jsme přímo na místě testovali možnost připojit se k jednání zastupitelstva hl.m.Prahy vzdáleně, což v úterý ještě plánovali Piráti. I když jsem velký fanda moderních technologií a vzdálená jednání jsou pro mě přirozenost, musím říct, že zorganizovat video konferenci pro 65 zastupitelů, zhruba stejný počet starostů, úředníků a veřejnosti, je opravdu velký oříšek a jsem docela rád, že to nakonec Piráti odpískali.

Ve středu jsme měli koaliční jednání, kde jsme řešili mnoho důležitých bodů. Hlavním tématem byly finanční prostředky na řešení dopadů koronaviru. Hodně jsme diskutovali, jak finance zapojit. Shodli jsme se na tom, že je aktuálně využijeme na akutní věci jako je nákup dezinfekce a ochranných pomůcek. S ostatními možnostmi ještě pár dnů nebo týdnů vyčkáme podle toho, s čím konkrétním přijde vláda a magistrát. Abychom neudělali nějaké ukvapené rozhodnutí, která by se pak mohla ukázat v rozporu s vyššími instancemi. Taky jsme zvolili šéfa přípravného týmu pro výstavbu Arény ledových sportů, tím bude místostarosta Martin Sedeke. Musím dementovat některé zprávy, které jsem zaznamenal ve veřejném prostoru, že by v koalici bylo nějaké pnutí. Koalice funguje dobře. Jasně, občas se na něčem neshodneme, ale to je normální i v “dobré rodině”. Důležité je, že máme ochotu neustále hledat kompromisy a spolupracovat. V žádném případě nechystáme nějaký převrat nebo změny v Radě, jak jsem se v týdnu dočetl na internetu.

Celé čtvrteční dopoledne se na zasedání zastupitelstva hlavního města Prahy vedla široká diskuse k tomu, co koalice dělá pro boj s epidemií koronaviru a jak hodlá pomoci podnikatelům a dalším ohroženým skupinám následnou nastupující ekonomickou krizí. Výsledkem diskuse bylo konsensuální usnesení všech zastupitelů koalice i opozice. Šlo tedy o jednu z mála shod napříč celým politickým spektrem. 

Zastupitelstvo se shodlo, že je potřeba hledat cestu, jak podpořit drobné, malé a střední podnikatele a poskytovatele služeb, jak cíleně podpořit jejich schopnost zaměstnávat zaměstnance a že je potřeba spolupracovat na společných programech na podporu obnovy a rozvoje podnikání. Zaúkolovali jsme náměstka Vyhnánka, aby prověřil ekonomické možnosti na zřízení Fondu pro zachování, obnovu a rozvoj podnikání či další způsoby přímé nebo nepřímé finanční i nefinanční podpory. 

Také jsme ho požádali, aby na další jednání předložil materiál, kde by byl zpracován kompletní návrh na řešení dopadů COVID-19 na fungování a budoucnost rozvoje hlavního města a jeho organizací včetně městských částí. Dále jsme se shodli na tom, že je potřeba vyzvat vládu České republiky, aby také přijala nějaká efektivní opatření na podporu podnikání, která budou nejen zaměřena na podnikatele působící mimo Prahu, ale podpoří i pražské podnikatele jako klíčový motor české ekonomiky. K tomuto jednání s vládou jsme pověřili primátora hlavního města Prahy. Díky tomu, že jsme se na podmínkách dohodli všichni, budeme samozřejmě i z opozice Praze pomáhat v jednání směrem k vládě, kde sedí naši ministři.

Dále jsme po široké shodě schválili pomoc restauratérům a hoteliérům. Dohodli jsme se, že hoteliérům odpustíme poplatky z pobytu a restauratérům nájem za zábor veřejného prostranství pro předzahrádky. Toto opatření se bude týkat i farmářských prodejců, kteří také nebudou muset platit na zábor veřejného prostranství. Opatření bude platit až do konce tohoto roku.



Na zasedání zastupitelstva bylo předloženo i mnoho změn územního plánu. Tady musím poděkovat @Petr Hlaváček, náměstek primátora pro územní rozvoj, protože věci opravdu nebrzdí a naopak se snaží dlouhodobě spící rozvoj Prahy spolu s námi odšpuntovat. Kéž by se to samé dalo říct i o jiných koaličních radních.

Schválili jsme i několik změn územního plánu týkajících se Prahy 11. Změny územního plánu na území Prahy 11 se týkaly třeba:
- Budoucí výstavby parkovacích domů nebo rozšíření parkovišť v ulicích - Brandlova, Ledvinova, Nešporova x Plickova, Šalounova, Exnárova, Vojtíškova, Krejnická
- Výstavbě nových volnočasových aktivit - hřiště Markušova, sportoviště Blažimská, lokalita Mírového hnutí

Taky bych rád zmínil dodatek ke smlouvě o půjčce na dostavbu Starochodovské školy, ve kterém je řečeno, že dodatečně získané finanční prostředky nemusíme použít na mimořádnou splátku, ale můžeme je investovat do školy a ještě tento projekt vylepšit. Ten byl ve čtvrtek na zastupitelstvu taky schválen. Rozhodli jsme se, že ze získaných 36 milionů z EU vybudujeme další retenční nádrž a další požadovaná vylepšení, aby projekt splňoval požadavky na energetickou náročnost A.

Pátek jsem již tradičně strávil odpovídáním na vaše dotazy a podněty, kterých mi stále posíláte velké množství, což mě opravdu moc těší. Jsem rád,že vám mohu alespoň trochu pomoci. Také jsem se svými odbory dával dohromady materiály na pondělní poradu vedení a radu a musím říct, že tentokrát to bude hodně náročné, protože jsme se činili a předkládám tam spoustu materiálů.

V poledne proběhlo ještě jednání krizového štábu, kde jsme řešili vzájemnou pomoc mezi námi a sousedním Šeberovem. Šeberov má nadbytek dezinfekce a ochranných pomůcek a může nám pomoci se znovurozjetím škol a školek, kde bude potřeba skokově větší zásobování těmito věcmi. Také dobrá zpráva je, že naše domovy pro seniory jsou stále bez infekce, rozjíždíme testování personálu a nepolevujeme ani v dodržování bezpečnostních opatřeních, právě naopak. Také stále pokračujeme v rozdávání rousek a dezinfekce. Zájem je stále obrovský, každý den je zájem o cca 500 roušek a ještě více dezinfekce. Poptavku se však tento týden už daří bez větších problémů uspokojovat. 

To by bylo z uplynulého týdne asi tak vše. O dalších věcech vás budu informovat! Přeji vám všem pevné zdraví a děkuji za vaši pozornost. Mějte se pěkně.

Převzato z Profilu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě