Rath: Potupné podmínky Petra Nečase

09.07.2013 12:57

Končící premiér Petr Nečas na poslední tiskové konferenci vlády vysvětloval, proč písemně vyzval státního zástupce Ištvána, aby jej urychleně vyslechl. Nečas prohlásil, že nechce, aby se prodlužovaly potupné podmínky vazby pro paní Nagyovou a jeho kolegy z ODS a aby je vazbou nelámali.

Rath: Potupné podmínky Petra Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Před rokem výsměch

Musel jsem se u ČT24 štípnout, zda sním či bdím. Je to stejný Petr Nečas, který se zhruba před rokem ušklíbal mým slovům ve sněmovně, že vazba je novodobá tortura sloužící k týrání a lámání lidí, aby represivním orgánům řekli přesně to, co od nich chtějí slyšet?

Za potupné podmínky může vláda

Petr Nečas je 3 roky premiérem. Byla to vláda ODS, která schválila tento trestní zákon. ODS už druhé volební období obsazuje ministerstvo spravedlnosti a jejich je i plukovník Kubice. Potupné podmínky vazby a její zneužívání je výsledkem vlády ODS a její politická odpovědnost.

Nespravedlnost standardem

Mne nesmyslně, asi z nějaké perverze, drží ve vazbě více než 13 měsíců. Stejné platí pro Dr. Pancovou a Dr. Kotta. Vazbou si vyrobili údajný pilíř obžaloby paní Ing. Salačovou. Ve stejném postavení jsou současné stovky anonymních lidí v naší zemi. Zajímalo to Nečase?

Stalinský relikt

Ve vyspělých zemích vazba vypadá výrazně jinak. Pobyt je limitován třeba jen 6 měsíci. U nás je to spíš stalinistický relikt, který represivní složky milují. Dává jim to absolutní moc nad životy těch, které si k tomu vybrali.

Kriminály jen pro opozici

Petr Nečas žil v přesvědčení, že jeho se to netýká. Myslel si, že když buduje policejní stát, tak kriminály budou pro jeho politické oponenty. Jsem zvědav, zda se z jeho osudu poučí další – napříč politickým spektrem, napříč společností.

Sklízí, co sám zasel

První otázkou je, zda chceme mít svou zemi jako profízlovaný policejní stát, kde má každý někoho v kriminále. Druhou otázkou je, zda vězení musí vypadat tak, jak vypadá a vazba má trvat tak dlouho, jak trvá a je účelově zneužívána, jak dnes je. Najít řešení je snadné, zvlášť pro vládu. Jde o jednoduchou změnu zákona. Mimochodem – už jsem takovou novelu do sněmovny poslal. Vláda vedená Petrem Nečasem ji nedávno nedoporučila. Nerozumím tomu, proč si teď Petr Nečas stěžuje. Může být naštván jen sám na sebe.

Nikdy není pozdě

Pokud Petr Nečas myslí svá slova o vazbě alespoň trochu vážně, pak by teď měl udělat i sám osobně ve sněmovně maximum pro to, aby napravil, co jeho vláda zanedbala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Rath

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky