Rázl (ČSSD): Na místo keců si řekněme o Ukrajině pravdu

10.03.2014 20:07

Nikoliv volby, ale povstání na náměstí Majdan vyhnalo z Ukrajiny pana Janukovyče. Chlápka, který byl v roce 2010 zvolen v regulérních a demokratických volbách prezidentem Ukrajiny. Vyhnali ho jednak proto, že namísto do EU chtěl vstoupit do hospodářské unie s Vladimírem Putinem. A taky, že údajně nechal střílet do kyjevských demonstrantů, kteří chtěli na místo do Ruska – do Evropy.

Rázl (ČSSD): Na místo keců si řekněme o Ukrajině pravdu
Foto: red
Popisek: Lukáš Rázl

To, jestli do demonstrantů nechal střílet jenom Janukovyč, anebo si do lidí zastříleli tajné služby lecjakých „jiných“ států nebo si zastříleli do lidí i revolucionáři z Majdanu – to se teprve uvidí.

Co je však jasné už teď, zejména po vpádu Ruska na Krym je, že Evropa vezme krvácející Ukrajinu pod svá ochranná křídla. Zatímco ukrajinští politici se trumfují v tom, kolik že miliard Ukrajina od Západu nezbytně potřebuje - evropští politici se už začali předhánět, kolik že miliard je třeba na Ukrajinu poslat. Že se v případě Ukrajiny jedná o černou díru, v které se ukradne i to „co je přibité“ – neřeší nikdo.

Jedinou jistotou tak je, že až se ty miliardy EUR na Ukrajinu pošlou – už proto, aby Rus viděl, že my se o své Ukrajince rádi postaráme – tak ty prachy prostě zmizí. Rozkradou se, jako se stejně tak rozkradli všechny prachy, které kdy kdo na Ukrajinu poslal v minulosti. Proč? Protože na Ukrajině se krade víc, než kdekoliv jinde na světě!

Pravda o Ukrajině je taková, že od rozpadu Sovětského svazu to s ní jde od desíti k pěti. Je to rozpadlý, zbankrotovalý stát. Stát, který sám on sám i jeho společnost, je rozvrácený korupcí. A to korupcí a rozkrádáním takového rozsahu, kterou si ani otrlý středoevropan neumí představit v nejhorším snu. Co do její míry je Ukrajina na žebříčku Transparency international na jednom z nejhorších míst světa. Ve srovnání s Ukrajinou je to horší jenom v Afghánistánu, Súdánu nebo Kongu.

Ještě stále chcete, aby tam EU rychle poslala nějaké ty miliardy EUR? Pak by jste měli vědět, že i v oficiálně „nejchudší zemi Evropy“ – v Moldávii, je vyšší životní úroveň než na Ukrajině. Že ačkoliv v době rozpadu SSSR byla Ukrajina obilnářským a zároveň průmyslovým srdcem světové velmoci, je ukrajinská ekonomika už dvacet let na huntě.

V roce 1991 byla ukrajinská ekonomika (měřeno v HDP přepočteném na obyvatele) stejně silná, jako ekonomika v sousedním Bělorusku. A dnes? Po 23 letech ukrajinské samostatnosti je na tom Bělorusko dvakrát lépe než Ukrajina. A to Bělorusko není ani náhodou šampiónem ekonomické výkonnosti. Srovnání ukrajinské ekonomiky s Ruskou je pak zcela mimo mísu. Ruské HDP na obyvatele je dnes cca 4 x vyšší, než HDP ukrajinské. Proč?

Jak je možné, že se Ukrajina takto plácá u dna? Bez ohledu na to, zda Ukrajinu právě ovládají elity z jejího západu nebo z východu, a tedy zda jde o elity, které se hlásí k integraci s Evropou nebo s Ruskem - jde na Ukrajině vždy o elity, které v prvé řadě svou zemi rozkrádají. A ne že by jen tak přikrádali, když se zrovna někdo nedívá. Politická kleptokracie je na Ukrajině zkrátka z globální perspektivy naprostá špička. Něco jako Everest mezi osmitisícovkami.

Orientálně nevkusný přepych soukromých ZOO a zlatých umyvadel, v kterém žil svržený „proruský“ prezident Janukovič, si může dnes každý na internetu prohlédnout. Nicméně je dobré si i připomenout, že dřívější úhlavní protivník Janukovyče, prezidentská kandidátka podporovaná Západem a bývalá premiérka Ukrajiny – Julia Tymošenko, zcela neuvěřitelně figuruje na žebříčku nejbohatších žen světa. Její soukromý majetek je odhadován okolo 1 mld. EUR!  

Jak k němu Julia Tymošenko přišla? Nikdo neví. Ona sama říká, že po večerech úspěšně obchoduje s akciemi na burze – zatímco v Rusku byla oficiálně vyšetřována pro organizování krádeží ruského plynu, při jeho přepravě do Evropy, v rozsahu desítek miliard dolarů. Možná i proto se paní Julii na Ukrajině běžně říká „plynová princezna“. A Majdan jejímu propuštění z ukrajinského vězení – na rozdíl od evropských státníků – příliš netleskal.

Dobrá, můžete říct, že Tymošenko je dnes už minulost ukrajinské politiky. Jak jsou tedy na tom dnešní, revoluční vůdci Ukrajiny? Současný předseda vlády Arsenij Jaceňuk, který se dnem i nocí zaklíná novou prozápadní a evropskou orientací své země, a který se k moci dostal svržením Janukovyče, byl v minulosti již opakovaně jak ministrem zahraničí, tak ministrem hospodářství. Věřte, že to na Ukrajině ani náhodou není jen tak samo sebou. Po Julii Tymošenkové předsedá téže straně, kterou ona založila neb sám byl dříve její pravou rukou. Jde o mladého muže, který nikdy nic jiného, kromě politiky nedělal. Přesto, světe div se, vlastní obrovskou, luxusní rezidenci, v hodnotě mnoha milionů dolarů. A která, jen zdánlivě překvapivě, leží v přímém sousedství paláce svrženého prezidenta Janukovyče. Tedy toho paláce, nad jehož luxusem se dnes všichni tolik pohoršují.

Jakpak ke své rezidenci pan „prozápadní“ premiér a milovník evropské integrace Jaceňuk přišel? Že by taky jen po nocích obchodoval s akciemi na burze?

Shrnuto a podtrženo: Evropské peníze nejsou nějaké cizí peníze. Jsou to i české peníze. Jsou naše a i my, k tomu, jak se s nimi naloží, máme co říci.

Evropa se dnes sama topí v obrovských problémech. Nikde v Evropě peníze nepřebývají. Evropská ekonomika dlouhodobě stagnuje. Máme desítky milionů nezaměstnaných a další desítky milionů lidí pracují za stále nižší mzdy. Kvalita školství na celém kontinentě klesá a to jak se zafinancuje naše nákladné zdravotnictví třeba už zítra – nikdo neví.

Proto hysterie kolem co nejrychlejšího a co největšího nalévání peněz z Evropy na Ukrajinu je naprosto nepochopitelná a šílená.   

Tedy, pokud naším cílem není učinit z nové generace ukrajinských pro-evropských politiků zase jen co nejrychleji miliardáře na seznamu nejbohatších lidí světa. Jinak bychom měli být už konečně jednou setsakra na naše „evropské peníze“ opatrní.

A každou korunu či euro dříve, než je pošleme na východ – nejmíň dvakrát v ruce obrátit. 

Jen pitomec udělá stejnou chybu dvakrát. A jen blázen má ze své pitomosti navíc ještě radost. Doufejme jen, že to už nebude tentokrát případ Evropské unie.

Anebo se mýlím?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.