Richterová (Piráti): Plošné slevy na jízdném se nedotýkají všech invalidů

05.03.2020 16:30

Interpelace na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 5. března 2020 na premiéra Babiše ve věci invalidé bez průkazu ZTP a jejich potřebné benefity.

Richterová (Piráti): Plošné slevy na jízdném se nedotýkají všech invalidů
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Dobrý den. Vážený pane předsedo vlády, jde o problematiku, které se věnuji od minulého roku. Psala jsem vám kvůli tomu podrobnou písemnou interpelaci, bohužel od té doby nebylo možné s vámi tuto věc probrat podrobně, takže aspoň stručně tady.

Invalidní důchodci u nás, byť jsou plně uznáni, že jsou plně invalidní, mají třetí stupeň invalidity, tak zdaleka ne všichni mají takzvanou průkazku zdravotně a tělesně postiženého. A ti, kteří tu průkazku nemají, tak dnes - a jsou to desetitisíce osob - nemají slevy na jízdném. Takže ty takzvané plošné slevy na jízdném se nedotýkají této velmi potřebné skupiny, průměrný invalidní důchod třetího stupně je o 1500 Kč nižší než průměrný důchod starobní.

Mě jenom zajímá, kdy to vyřešíte, kdy této skupině, která v minulosti slevy na železnici měla, to se u nás umělo, má je od Dopravního podniku města Prahy, tady mám výňatek z pražského ceníku, kde nárok na zvýhodněné jízdné může uplatnit poživatel invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, a celá republika se tváří, že tady prostřednictvím vaší vlády, pane premiére, má slevy na jízdné, ale přitom pro tyto potřebné lidi v invalidním důchodu je nemá.

Dostala jsem takovou tu obecnou odpověď - analyzujeme možná řešení, která by problémy odstranila. Ale třeba Slovensko to prostě zavedlo. Slovensko pro tuto skupinu lidí v invalidním důchodu, plně invalidních, slevy či bezplatné jízdné /ale to tady nenavrhujeme/ má.

Takže se jenom ptám, kdy toto hodláte vyřešit. Jde o vládní nařízení o cenách a ve finále to je vaše zodpovědnost jako toho, kdo toto opatření neustále prezentuje.

Děkuji za odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…