Richterová (Piráti): Věřím ale, že se nám podaří i tuto vlnu solidarity udržet dál

29.06.2021 11:28

Komentář na facebookovém profilu k tornádu na jižní Moravě.

Richterová (Piráti): Věřím ale, že se nám podaří i tuto vlnu solidarity udržet dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní křest pirátské knihy Česko InsPIRATIvní za účasti místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové

Je těžké si představit, čím vším si lidé na Moravě prošli a jak náročné výzvy je ještě čekají. Mezi vší tou zkázou ale problikává světýlko naděje. Má podobu nebývalé vlny solidarity, soudržnosti a semknutí celé společnosti za účelem pomoci bližním spoluobčanům. Pomoci lidem, které většina z nás ani osobně nezná, ale jejichž osud nám není lhostejný.

Osobně jsem pak vděčná, že mohu být součástí společenství, které se do pomoci také okamžitě zapojilo. Kolegyně a kolegové z Pirátů a Starostů hned o víkendu začali shánět materiální pomoc, kterou jsme v úterý poslali na Moravu. Na místě dokonce byla má blízká spolupracovnice Ágnes Němečková, která kromě přímé pomoci lidem v postižené oblasti zjišťovala, čeho je nedostatek a co tam nejvíc schází.

Včera tak vyjela první dodávka směr Břeclav a s ní nedostatkové nářadí (včetně nákladnějších nástrojů, jako je wapka) nebo baterek. Hodně lidí se také při odklízení následků škod spálilo na slunci, takže pro ně vezeme i různé krémy na opalování nebo panthenoly. Na rychlou energii pak energetické nápoje. Pro děti posíláme třeba bloky na kreslení nebo pastelky. Veškerá naše materiální pomoc teď doputuje panu faráři do kostela v Břeclavi. Jsme domluveni s Diakonií Českobratrské církve evangelické, že ji následně poskytnou tam, kde je nejvíc potřeba.

Dobrovolníci z Pirátů a Starostů jsou navíc odhodlaní pomáhat dál přes celé léto. Určitě budeme vypravovat další dodávky pomoci, tohle je jen první vlaštovka. Děkuji moc všem našim dobrovolníkům ze všech různých krajů napříč republikou, že se dokázali během chvíle zorganizovat a začít takhle pomáhat.

A děkuji samozřejmě nejen jim. Těší mě, kolik je v naší společnosti dobrého, jak rychle mnozí podali lidem na Moravě pomocnou ruku přes praktickou pomoc až po finanční sbírky. To nejtěžší pak bude vytrvat: věřím ale, že se nám podaří i tuto vlnu solidarity udržet dál.

S úctou Olga

PS: Na Úřadu práce mohou lidé žádat o mimořádnou okamžitou pomoc až 58 000 na osobu, pomoc je pro obyvatele zasažené tornádem. Při podání žádosti je potřeba prokázat, že člověk v místě žije ( například smlouvou o nájmu, nebo tím, že zde má trvalý pobyt) a že jeho domov byl poničen, důkazem jsou například fotografie. Pomoc by měla být vyplacena maximálně v řádu několika málo dnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…