Ropková (ČSSD): Posilování platů ve školství považuji za jeden z největších úspěchů. Praha je centrem vzdělání

28.03.2017 17:38

Při příležitosti Dne učitelů, který připadá na výročí narození Jana Ámose Komenského, oznámila pražská radní pro oblast školství záměr v příštím roce navýšit dosavadní příspěvek hlavního města k platům učitelů.

Ropková (ČSSD): Posilování platů ve školství považuji za jeden z největších úspěchů. Praha je centrem vzdělání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

O tomto záměru bude nyní jednat s koaličními partnery. Současná městská rada přitom pedagogům v krajském školství přispívá k platu už nyní více než 1 200 korun měsíčně. Po jednání rady to uvedla radní pro školství Irena Ropková.

Hlavní město už několik let příspěvkem z vlastního rozpočtu posiluje platy pedagogických i nepedagogických pracovníků zařazených v obecním a krajském školství na území metropole. Každý zaměstnanec pražského školství tak měsíčně v průměru obdrží k výplatě přibližně sedm set korun navíc, v případě pedagogů, kteří učí na středních či vyšších odborných školách a dalších zařízeních zřizovaných hlavním městem, příspěvek činí dokonce 1 200 korun. Učitelům základních škol město měsíčně přispívá přibližně 1 100 korun.

„Posilování platů v oblasti školství považuji za jeden z největších úspěchů tohoto vedení hlavního města. Daří se nám tak alespoň zčásti kompenzovat dlouhodobě nízké platy ve školství a zvýšené náklady na život v Praze. Jsem velmi ráda, že v tomto ohledu vhodně doplňujeme úsilí ministryně školství Kateřiny Valachové o průběžné navyšování platů ve školství ze státního rozpočtu,“ vysvětluje radní pro oblast školství Irena Ropková.

V Praze působí na 17,5 tisíce pedagogů a jejich průměrná mzda činila v loňském roce včetně příspěvku hlavního města přibližně 29 tisíc korun. Na úrovni středních a vyšších odborných škol činil průměrný plat 31,5 tisíce korun, na základních školách pak 27 tisíc korun. „Ráda bych prostřednictvím příspěvku z rozpočtu hlavního města Prahy v příštím roce průměrný plat učitelů ještě navýšila. Praha je tradičním centrem vzdělání a bez adekvátního platového ocenění našich pedagogů se z dlouhodobého hlediska neobejdeme,“ říká radní Ropková při příležitosti Dne učitelů, který připadá tradičně na 28. březen, tedy výročí narození Jana Ámose Komenského.

Nižší platy pedagogů v obecním školství ovlivňují především nižší platové třídy pro pedagogy v mateřských školách a ve školních družinách, u nepedagogických pracovníků má mimo jiné vliv skutečnost, že v obecním školství je oproti krajským školám výrazně více školních jídelen, v nichž jsou zaměstnanci zařazeni v nižších platových třídách. Celkem působí v pražském školství přibližně 24,5 tisíce zaměstnanců, jejichž průměrný plat činí měsíčně 26 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…