Rozvoral (SPD): Celý národ se s pietou rozloučí s Karlem Gottem a Vlastou Chramostovou

11.10.2019 10:29

Čest jejich památce!

Rozvoral (SPD): Celý národ se s pietou rozloučí s Karlem Gottem a Vlastou Chramostovou
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

V prvním říjnovém týdnu tohoto roku přišla naše kulturní scéna o dvě významné osobnosti. 1. října nás po těžké nemoci navždy opustil Karel Gott, který nedávno oslavil osmdesáté narozeniny. 6. října zemřela ve věku 92 let Vlasta Chramostová.

Karel Gott zemřel doma v kruhu své rodiny. Vláda kvůli jeho úmrtí vyhlásila na sobotu 12. října státní smutek. Zpěvákovi příznivci se po celý týden scházeli před jeho vilou na Bertramce, kde uctili jeho památku položením květin a zapálením svíčky. Karla Gotta měli v oblibě muži a ženy tří generací a svými písničkami rozdával radost více jak půl století. Mimo zpěvu také hrál v několika filmech a rád maloval. V letech 1965 – 2019 prodal 50 milionů nosičů alb, což z něj učinilo nejúspěšnějšího českého interpreta. Během kariéry vydal 293 sólových alb na domácí scéně i v zahraničí, zpíval nejen česky, ale i německy, anglicky, italsky a rusky. V anketách Zlatý slavík a později Český slavík získal celkem 42 ocenění. Za svou kariéru obdržel více než 120 televizních ocenění, 8 zlatých desek, 1 diamantovou desku, opakovaně se umisťoval na prvních příčkách hitparád a prodeje desek. Spolupracoval s mnoha významnými umělci a celkově nazpíval téměř tisíc písní. Za tuto reprezentaci naší republiky mu byl v roce 1977 propůjčen titul zasloužilý umělec a v roce 1985 titul národní umělec. Dne 28. října 2009 obdržel Karel Gott od prezidenta České republiky Václava Klause Medaili za zásluhy I. stupně.

Občané se s Karlem Gottem mají možnost rozloučit v pátek 11. října od osmé hodiny ranní do desáté hodiny večerní v Paláci Žofín na Slovanském ostrově. Následující den se bude konat od jedenácti hodin zádušní mše pro zvané hosty ve svatovítské katedrále na Pražském hradě.

Herečka Vlasta Chramostová, signatářka Charty 77, nemohla po roce 1968 vystupovat, na divadelní prkna se vrátila až po roce 1989. Její hereckou kariéru dočasně zastavil zákaz vystupování kvůli její angažovanosti v roce 1968. Až do sametové revoluce působila v disentu. Ona sama se vyjádřila, že prožila v rámci své životní pouti tři bohaté, složité a dlouhé etapy, a to hereckou, disidentskou a život návratu. Za svou hereckou karieru ztvárnila řadu předních rolí a úspěch zaznamenala i u filmu. Od roku 1991 byla stálou členkou Činohry Národního divadla. V roce 1998 obdržela od prezidenta Václava Havla Řád T. G. Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. V roce 2015 byla uvedena do Síně slávy Národního divadla.

Poslední rozloučení s herečkou Vlastou Chramostovou v Národním divadle proběhne v pondělí 14. října od 11 hodin. Pohřeb má záštitu státu, vyvěšena bude česká vlajka, přítomni budou i političtí představitelé. Divadlo bude pro veřejnost otevřeno o půl hodiny dříve, kde bude možné položit květiny na forbínu a poklonit se rakvi. Připraveny budou také kondolenční knihy. Čestnou stráž u rakve paní Chramostové budou držet její kolegové a kolegyně a osobnosti z veřejného života. Celý obřad bude zakončen vynášením rakve za potlesku všech přítomných.

Čest jejich památce!

(převzato z Profilu)

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…