Rozvoral (SPD): Je nutné, aby si nemocní občané mohli volně koupit respirátory FFP3!

17.04.2020 7:33

V úterý jsem na základě upozornění celé řady občanů podal na premiéra a ministra zdravotnictví interpelaci, ve které se dožaduji volného prodeje respirátorů FFP3, které jediné mohou ochránit naše některé těžce nemocné občany před koronavirem.

Rozvoral (SPD): Je nutné, aby si nemocní občané mohli volně koupit respirátory FFP3!
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Text interpelace níže předkládám:

Na základě dopisu občanky paní Jany Ivany Voborníkové (kopie vložena na konci textu písemné interpelace) a celé řady našich dalších občanů Vás tímto písemně interpeluji a prosím o zodpovězení následujících otázek, které se týkají zajištění respirátorů FFP3. Ministerstvo sice zrušilo zákaz prodeje respirátorů FFP3, ale k sehnání stejně nejsou. Je žádoucí a velice důležité, aby byly respirátory dostupné k sehnání a to hlavně pro zdravotně postižené občany. Tyto respirátory marně shánějí právě občané z ohrožených rizikových skupin, kteří se bojí nákazy koronavirem, neboť jsou si vědomi, že vzhledem ke svému zhoršenému zdravotnímu stavu, různým onemocněním, které si sami nezavinili, by pro ně nemoc COVID-19 znamenala smrt. Tito lidé jsou z různých věkových skupin a rozhodně chtějí ještě dále žít se svými blízkými, pracovat a radovat se ze života. Sami všichni víme, jak je nemoc COVID-19 nebezpečná a kolik lidí každý den v důsledku této nemoci zemře. Zdraví lidé nemoc způsobenou koronavirovou nákazou obvykle s mírnými nebo středně těžkými příznaky přežijí bez následků. Ti lidé, o kterých píši, se ale nemohou dostatečně před nákazou bránit. Z tohoto důvodu Vás prosím o zodpovězení následujících otázek: 

1. Má běžný občan možnost zakoupit si kvalitní respirátor FFP3 a je stanovena jeho nejvyšší prodejní cena (občané, co mě oslovili, by si je zakoupili bez ohledu na výši ceny, až tak jsou zoufalí)?

2. Mohl by být tento typ respirátoru dosažitelný přes zdravotní pojišťovnu, a co by měl proto občan udělat?

3. Mohli by tento typ respirátorů předepisovat lékaři, kteří znají dobře zdravotní stav osoby, která tento respirátor FFP3 požaduje?

4. Jak má občan postupovat, aby získal typ respirátoru FFP3?

5. Proč se prioritně výroba těchto respirátorů FFP3 nevyrábí v České republice? Je přece žádoucí, aby tyto respirátory vyráběly naše firmy, které to dokáží a ne firmy zahraniční.  

Předem děkuji, a to hlavně jménem těžce nemocných osob, za zodpovězení všech výše uvedených otázek. Tito lidé mají také právo na život. Sám tvrdíte, že Vám záleží na každém lidském životě, tak prosím pro tyto občany tento problém vyřešte.

Nyní uvádím citovaný text paní Voborníkové:

Vážení poslanci, milé poslankyně,

vážené paní a páni ministři,

vážený pane premiére,

pomáháte téměř všem živnostníkům, podnikatelům, firmám, seniorům, to je super. Ale prosím, my jsme tu také, my těžce zdravotně postižení ve třetím a čtvrtém stupni. ZTP/P. Prosím přečtěte si článek o paní Monice, jsem Jana a jsem na tom podobně, akorát jsem ještě navíc diabetička. Mám vysoký tlak, jsem kardiačka, alergička, astmatička, diabetička s dalšími problémy. Mám všechny faktory zhoršující nákazu koronavirem. Prosím potřebujeme pořádné respirátory FFP3, proč nám je nedáte? Koupíme si je. Musíme k lékařům, do nemocnic, a to vše v obyčejné látkové 10% ochranné roušce?

POKUD SE NAKAZÍME, ZEMŘEME.

To víme, ale i když jsme těžce nemocní, chceme ještě žít, prosím.

ZDE

Děkujeme za Vaše pochopení a věříme ve Vaši empatii.

Děkujeme Jana Ivana Voborníková

Převzato z profilu politika

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…