Rozvoral (SPD): S hlubokou úctou vzpomínáme na oběti z vyhlazené obce Lidice

10.06.2023 8:05 | Komentář

Desátý červen roku 1942 zůstane černě zapsán v historii naší republiky. Německými okupanty byla vypálena a zcela srovnána se zemí obec Lidice v okrese Kladno.

Rozvoral (SPD): S hlubokou úctou vzpomínáme na oběti z vyhlazené obce Lidice
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vyhlazení Lidic bylo součástí německého teroru rozpoutaného po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Celkem bylo vyvražděno 340 lidických obyvatel. Hnutí SPD je vlastenecké hnutí hájící národní zájmy, které respektuje naši historii, kulturu a tradice. Trvale prosazujeme a podporujeme všechny formy vlastenectví našich občanů, s cílem prohlubování jejich pocitu národní hrdosti. Na naše občany, kteří prokázali svou lásku k vlasti i za cenu svých životů, nesmíme nikdy zapomenout, a jejich odkaz musíme předávat našim dalším generacím. Mezi ně bezesporu patří i všechny lidické oběti z června roku 1942.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29696 lidí

V osudný den 10. června 1942, kdy v obci Lidice žilo kolem pěti set obyvatel, bylo jednotkami SS a německé policie pod vedením K. H. Franka zastřeleno 173 lidických mužů. Ženy a děti nejdříve strávily tři dny v tělocvičně kladenského gymnázia, poté byly děti od matek odděleny. Ženy byly následně převezeny do koncentračních táborů. Děti, které nebyly vybrány k poněmčení nebo přesáhly jeden rok věku, skončily v polském koncentračním táboře Chelmnu. Celkem 82 dětí z Lidic bylo v tomto koncentračním táboře udušeno v pojízdných plynových komorách.

Po konci druhé světové války se z koncentračních táborů vrátilo zpět 143 lidických žen a po velkém úsilí se podařilo najít také 17 dětí, které nacisté odvezli do Německa na převýchovu. Tři roky od tragédie – 10. června 1945 slíbil prezident Edvard Beneš, že Lidice znovu obnoví. Nová obec stojí jen nedaleko té původní.

Věnujte s námi v den 81. výročí lidické tragédie tichou vzpomínku jejím obětem. V sobotu dopoledne položí zástupci Regionálního klubu hnutí SPD Středočeského kraje v rámci pietního aktu věnec u hromadného hrobu. Lidické oběti nám připomínají hodnoty, za které je nutné bojovat i v těch nejtěžších chvílích a je naší vlasteneckou povinností chovat ke všem z nich hlubokou úctu a vzpomínku.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

7:17 Mach (SPD): Piráti a STAN se bojí svobody projevu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenzurním praktikám stran vládnoucí pětikoalice