Rozvoral (SPD): Vystoupení z Evropské unie je stále nutnější a naléhavější!

04.05.2023 10:01 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Rozvoral (SPD): Vystoupení z Evropské unie je stále nutnější a naléhavější!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

Fialova vláda schválila smlouvu o vojenské přítomnosti USA v České republice, která umožňuje armádě USA používání vojenských prostor a budov. Hnutí SPD říká jasné NE cizím základnám a vojákům na našem území. Vláda chystá zvýšení daní. Tato opatření povedou ke zdražování a dostanou další domácnosti do chudoby a existenční tísně. Vláda chce prosadit korespondenční volbu, která popírá tajnost a rovnost volby a nahrává volebním podvodům a manipulacím. Budeme tomu bránit všemi zákonnými nástroji. EU za podpory Fialovy vlády schválila markantní zdražení benzínu, nafty či uhlí. Vystoupení z EU je stále nutnější a naléhavější. Počet nelegálních imigrantů na našem území narostl o 40 procent. Podporujeme obnovení trvalých kontrol na našich státních hranicích.

1. Fialova vláda schválila smlouvu o vojenské přítomnosti USA v České republice, která umožňuje armádě USA používání vojenských prostor a budov. Hnutí SPD říká jasné NE cizím základnám a vojákům na našem území.

Vláda Petra Fialy (ODS) minulý týden schválila smlouvu se Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany. Není to smlouva o spolupráci, ale smlouva o budoucí vojenské přítomnosti USA v České republice, která umožňuje Ozbrojeným silám USA používání vojenských prostor a budov, a to na leteckých základnách Čáslav, Pardubice, Náměšť a Mošnov. Budou také moci používat armádní výcvikové prostory a používat kasárna ve Vyškově, v Rančířově a ve Staré Boleslavi. Ve všech těchto lokalitách mohou USA stavět vlastní budovy, a to včetně prodejen potravin, otevřených stravovacích zařízení, bankovních služeb, společenských a vzdělávacích center atp. V případě schválení smlouvy se tak budou moci na území ČR volně pohybovat a operovat ozbrojené síly USA, a to včetně rodinných příslušníků. Odkazy vládních politiků, že tato dohoda v podstatě nic nemění, nejsou pravdivé. Zavádí „volný režim" příjezdů, odjezdů, přivážení jakýchkoli movitých věcí a skladování zbraní a střeliva do těchto prostor, a to bez možnosti kontrol ze strany České republiky. De facto se bude jednat o podobný princip, jaký je aplikován na teritoria ambasád. Dohoda je navíc uzavírána na 10 let, kdy se nedá vypovědět. Smlouva je pro ČR nevýhodná a zbytečná. S USA ji má uzavřeno pouze 24 členských států NATO, a navíc již máme smlouvu NATO SOFA. Hnutí SPD říká jasné NE cizím základnám a vojákům na našem území a bude hlasovat ve Sněmovně proti schválení této smlouvy!

2. Vláda chystá zvýšení daní. Tato opatření povedou ke zdražování a dostanou další domácnosti do chudoby a existenční tísně.

Vláda Petra Fialy (ODS) pokračuje v interním jednání o snižování růstu deficitu státního rozpočtu a státního dluhu, který sama svou nečinností a nekompetentností způsobila. Přestože toto jednání provází částečné informační embargo, je již část návrhů veřejná. Je zcela evidentní, že se vláda chystá zvýšit českým občanům a firmám více typů daní a povinných odvodů, což je jednak závažné porušení předvolebních slibů vládních stran a původního programového prohlášení vlády, ale rovněž jde o opatření, která by v době astronomicky rostoucích cen základních životních potřeb zcela nesmyslně ještě dále snížila čisté příjmy domácností a část z nich by dostala do chudoby a existenční tísně. Tato opatření povedou k nárůstu inflace a zdražování. Vládní návrhy na konsolidaci rozpočtu jsou systémově a koncepčně zcela chybné. Dle názoru SPD se musí začít škrtnutím zbytných výdajů států, a to zejména tam, kde neslouží českým občanům či k financování veřejných služeb, které musí stát zabezpečovat. Takovými zbytnými výdaji máme na mysli zejména snížení státní byrokracie, předražené armádní zakázky ze zahraničí, podporu solárním baronům, nepřizpůsobivým atp. 

3. Fialova vláda chce prosadit korespondenční volbu, která popírá tajnost a rovnost volby a nahrává volebním podvodům a manipulacím. Budeme tomu bránit všemi zákonnými nástroji.

Představitelé vládní koalice chtějí zařadit na program aktuální schůze Sněmovny návrh zákona, který by zavedl do našeho právního řádu korespondenční hlasování. A to konkrétně pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a pro volbu prezidenta republiky. Právo hlasovat korespondenčně by získali čeští občané pobývající či trvale žijící v zahraničí, kteří přitom již dnes mají možnost hlasovat standardním způsobem na zastupitelských úřadech. Vláda Petra Fialy (ODS) chce tuto zásadní změnu formy voleb prosadit především z důvodu její strmě klesající podpory ve veřejnosti a strachu z porážky v příštích volbách. Jedná se o mimořádné nebezpečí pro zachování demokratického politického systému, jelikož v případě korespondenční volby nelze žádným způsobem zajistit tajnost a rovnost volby, což jsou základní principy volebního práva definované Ústavou České republiky. Korespondenční volba současně přináší nebezpečí rozsáhlých manipulací a volebních podvodů při sčítání hlasů, což se nedávno odehrálo v USA či v Rakousku, kde kvůli tomu dokonce muselo být opakováno jedno kolo prezidentské volby. Korespondenční hlasování zásadním způsobem podrývá důvěru občanů ve férovou volební politickou soutěž. Je to de facto konec demokracie. Hnutí SPD je připraveno bránit principy svobodných, spravedlivých, přímých, rovných a tajných voleb všemi silami a všemi zákonnými nástroji a prostředky!

4. EU za podpory Fialovy vlády schválila markantní zdražení benzínu, nafty či uhlí. Vystoupení z EU je stále nutnější a naléhavější.

Členské státy EU, včetně České republiky reprezentované zástupcem vlády Petra Fialy (ODS), v minulém týdnu definitivně schválily další balíček závazných klimatických norem, který má začít platit od roku 2027 a přinese markantní zdražení benzínu, nafty či uhlí pro české občany a firmy. Česká vláda souhlasila se všemi předloženými návrhy. Podstatou těchto nových opatření EU je budoucí nesmyslné zpoplatnění emisí z vytápění budov a silniční dopravy. Tyto nové emisní povolenky zdraží litr benzínu či nafty zhruba o tři koruny. Nejdramatičtější bude nárůst cen černého uhlí pro vytápění domácností, kde lze očekávat zdražení minimálně o 40 procent. V souběhu s růstem cen elektřiny a plynu jde o další likvidační opatření pro české domácnosti a o přímý doklad ekonomické a sociální škodlivosti EU. Zároveň jde o přímý důsledek postupné realizace plánu EU „Green Deal", který za Českou republiku v minulosti podpořil expremiér Babiš (ANO) a naprosto aktivně a otevřeně jej podporuje i současná Fialova vláda. Dle názoru hnutí SPD by Česká republika neměla tato škodlivá opatření implementovat do svého právního řádu, a naopak bychom měli usilovat o přijetí zákona o všeobecném celostátním referendu, který by občanům umožnil hlasovat o vystoupení ČR z EU, které se ukazuje být čím dál nutnějším a aktuálnějším.

5. Počet nelegálních imigrantů na našem území narostl o 40 procent. Podporujeme obnovení trvalých kontrol na našich státních hranicích.

Cizinecká policie odhalila za první tři měsíce letošního roku 2 658 nelegálních imigrantů, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst o 40,6 procenta! Drtivá většina (2 550) z těchto osob byla odhalena v souvislosti s nelegálním pobytem na území České republiky. Ve zbytku případů se jedná o tranzitní migraci. Nejčastěji odhalenými imigranty pobývajícími nelegálně na našem území byli občané Ukrajiny (1 016 osob), Moldavska (456 osob) a Sýrie (146 osob). Vyplývá to z informací serveru Novinky. V rámci tranzitní migrace dominovali Syřané před občany Turecka a Maroka. Mnozí z těchto migrantů se prokazovali falešnými doklady. Za loňský rok čeští policisté zadrželi na našem území z důvodu nelegální imigrace 29 235 osob, což bylo ve srovnání s rokem 2021 o 18 065 osob více. Převažovali mezi nimi občané Sýrie (zhruba dvě třetiny z celkového počtu). Ve světle těchto údajů považujeme v SPD za velmi vhodné, a z hlediska bezpečnosti českých občanů i žádoucí, obnovení trvalých kontrol na našich státních hranicích, zejména se Slovenskem, kudy proudí největší počet ilegálních imigrantů.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…