Rozvoral (SPD): Vyzýváme vládu, aby již konečně začala řešit bytovou politiku pro naše občany

29.04.2022 22:21

V programovém prohlášení vlády, které s velkou pompou představila Fialova vláda dne 6. ledna tohoto roku, je také zmínka týkající se bytové politiky.

Rozvoral (SPD): Vyzýváme vládu, aby již konečně začala řešit bytovou politiku pro naše občany
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

V kapitole bydlení se uvádí: „Nezavíráme oči před problémy, které lidé v naší zemi mají. A bydlení je v poslední době jedním z nich. Přineseme řešení, která pomohou jak vlastnickému, tak nájemnímu bydlení včetně sociálního bydlení.“ Jaká je situace po déle než čtyřměsíčním vládnutí Fialovy vlády, si každý soudný člověk umí vyhodnotit sám.

Hnutí SPD oprávněně vyzývá vládu, aby už konečně začala činit konkrétní kroky ku pomoci našim slušným a pracujícím občanům v této pro ně těžké době. To se týká i oblasti bydlení. Velmi negativně vnímáme, že se v současné době ještě více zhoršil nedostatek bytů a zároveň se rapidně zvyšují nájmy pro české občany, kde se dle renomovaných ekonomů očekává, že ceny nájemného bydlení vzrostou ještě o 10 až 15 procent. Nejhorší situace s dostupností nájemních bytů je tradičně v Praze, ale problémy už se projevují i v menších městech. O jeden nájemní byt se dnes hlásí stovky zájemců (a dokonce v jednom zdokumentovaném případě to bylo 830 zájemců). Realitní portál Reality.iDNES.cz oznámil, že v průběhu března a posléze dubna vzrostl zájem o nájemní bydlení až o 60 procent. Téměř trojnásobnou poptávku proti loňsku nyní zaznamenal i portál Bezrealitky.cz.

Podle všeho je důvodem příliv ukrajinských uprchlíků, kdy dochází k tomu, na co my jsme vládu upozorňovali předem. Ptali jsme se vlády, jaké kroky bude v této věci činit, a jestli má připravená řešení. My samozřejmě od začátku říkáme, že by se válečným uprchlíkům mělo na nezbytnou dobu přiměřeně pomáhat, a po ukončení konfliktu by se měli vrátit zpět budovat svou zem.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Vláda problém bydlení ale neřeší a spíš činí opatření, která situaci pro naše občany v oblasti bytové politiky ještě zhoršuje. Fialova vláda ukončila už po třech měsících program zvýhodněných půjček pro mladé rodiny na vlastní bydlení, kdy jako důvod uvedla vyčerpané peníze ze státního fondu podpory investic. K tomuto zmíním, že hnutí SPD v této věci podalo již v únoru pozměňovací návrh předkladatelkou Marií Pošarovou k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2022. Navrhovali jsme právě do tohoto fondu navýšit částku financí o jednu miliardu, kterou jsme chtěli přesunout z kapitoly zahraničních nevládních organizací. Smutné je, že ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, pod kterého celá agenda bydlení spadá, hlasoval proti. Hlasování proběhlo dne 10. března a proti návrhu byla i celá vládní koalice.

Vláda tak opět potvrdila, že je proti tomu pomáhat s bydlením našim mladým občanům. Naproti tomu pro ukrajinské uprchlíky je tu pomoc k zajištění jejich bydlení za miliardu korun, a to ještě ministr Bartoš žádá v Bruselu, aby se uvolnila další miliarda eur z unijních peněz na pomoc s bydlením Ukrajincům, což budou ve finále splácet i naši občané, kteří ale žádnou pomoc nedostanou.

Hnutí SPD bude vždy hájit zájmy našich občanů, i když je to velmi těžké, neboť současná vládnoucí pětikoalice pro ně téměř nic nedělá a své priority vidí v uspokojování zájmů Evropské unie.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…