Rozvoral (SPD): Zásadně odmítáme jakékoli formy přerozdělování nelegálních imigrantů

24.02.2020 11:17

Nová eurokomisařka Ylva Johanssonová zmínila v rozhovoru pro Českou televizi, že pevně věří, že členské státy EU nakonec podpoří nový společný mechanismus pro přijímání imigrantů, který definovala termínem „povinná solidarita“.

Rozvoral (SPD): Zásadně odmítáme jakékoli formy přerozdělování nelegálních imigrantů
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Hnutí SPD zcela určitě nezastává shodný názor na řešení nelegální imigrace v zemích Evropské unie jako švédská eurokomisařka Johanssonová. Pro hnutí SPD je též zarážející, s jakým optimismem Ylva Johanssonová nahlíží na nový mechanismus, pomocí kterého má být vlastně realizováno povinné přerozdělování migračních kvót, kterému přisvojila nový termín „povinná solidarita“, jež budou všechny členské unijní země sdílet.

Komisařka pro migraci Johanssonová v rámci svého turné po evropských státech přijela také do České republiky a České televizi poskytla rozhovor, kterým dominovalo téma, že se Evropa připravuje na další možnou imigrační krizi, a proto je potřeba mít nová pravidla pro přijetí a další distribuci imigrantů. Rozhovor proběhl minulou středu v České televizi a byl vysílán ve večerních hodinách na ČT24 v programu Události, komentáře. Moderoval ho Lukáš Dolanský, který pokládal eurokomisařce Johanssonové otázky. Ta ve svých odpovědích uvedla, že v rámci přijímání imigrantů musí začít nová vyjednávání se všemi členskými státy unie, které si musí uvědomit, že imigrace bude pokračovat. Dále uvedla, že my, jako zodpovědní představitelé EU, musíme imigraci řešit a řídit spořádaným způsobem tak, aby Evropa byla schopna imigraci zvládat. A to je dle vyjádření Johanssonové naprosto dosažitelné. Návrhy na řešení prý zaznívají z jednotlivých unijních států, a tak se můžeme dohodnout na jednotném systému, který to umožní.

Johanssonová uvedla, že je to složité, ale když budou mít všechny členské státy shodný přístup v tom smyslu, že nyní nastal čas na spolupráci a vyjednávání, tak se v této otázce můžeme hodně posunout. Na otázku moderátora, zda jsou povinné kvóty stále na stole, odpověděla ano, samozřejmě. Zmínila, že toto téma je velice citlivé, diskutuje o něm s jednotlivými členskými státy a právě z těchto diskuzí nabyla dojmu, že unijní státy jsou připravené nalézt kompromisy, které budou přijatelné pro všechny členské státy EU, o což jde především. K termínu povinná solidarita se Johanssonová vyjádřila, že potřebujeme mechanismus povinné solidarity a v Evropské unii by povinná solidarita neměla být něčím na výběr. K věci uvedla, že zde máme různé zeměpisné reality a situace, a proto musíme pomáhat členským zemím, které se čas od času ocitnou pod tlakem nezákonné imigrace. Povinná solidarita musí mít smysl pro tu zemi, která je pod tlakem a je třeba, aby takové zemi bylo pomoženo, a ostatní členské státy jí musí pomoci. Na dotaz, zda je Evropa schopná zvládat novou imigrační krizi, odpověděla, že EU je daleko lépe připravena než v roce 2015, ale ještě musíme posílit Frontex o 10 tisíc příslušníků. Země EU musí mít podle ní vytvořenu společnou azylovou politiku a lépe spolupracovat se třetími zeměmi.

Hnutí SPD zásadně odmítá, aby do naší republiky byli posíláni imigranti, kteří se nelegálně dostali do zemí Evropské unie. Nový pohled vrcholných představitelů EU počítá s tím, že členské země si budou tyto imigranty přerozdělovat v rámci povinné solidarity, což nesmíme v žádném případě připustit.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…