Rozvoral (SPD): Zásadně odmítáme vyslání našich vojáků na Ukrajinu pod jakoukoli záminkou

14.03.2024 6:23 | Komentář

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci

Rozvoral (SPD): Zásadně odmítáme vyslání našich vojáků na Ukrajinu pod jakoukoli záminkou
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Vážení přátelé,

vládní pětikoalice podrazila lékaře a zdravotníky, učitele a nepedagogické pracovníky, živnostníky, seniory a všechny daňové poplatníky a teď vydírá i protestující zemědělce. Fialova vláda dětinsky a krátkozrace poškozuje vztahy se Slovenskem jen proto, že Slovensko prosazuje mírové řešení války na Ukrajině. Zásadně odmítáme vyslání našich vojáků na Ukrajinu, které podporuje prezident Petr Pavel a všechny ostatní strany v parlamentu včetně hnutí ANO.

Reálné mzdy se v naší zemi snižují již devět čtvrtletí v řadě, tedy více než dva roky. Fialova vláda navíc obírá občany o peníze svým „konsolidačním balíčkem". Petr Pavel dokázal, že není prezidentem všech občanů, nýbrž disciplinovaným vykonavatelem politiky vládní pětikoalice, která slouží zejména cizím zájmům. Pokud nás prezident Petr Pavel k jednání o důchodech vyzve, jsme připraveni se s našimi odborníky tohoto jednání zúčastnit a budeme hájit práva důchodců proti Fialově vládě.

1. Vládní pětikoalice podrazila lékaře a zdravotníky, učitele a nepedagogické pracovníky, živnostníky, seniory a všechny daňové poplatníky a teď vydírá i protestující zemědělce.

Hnutí SPD dlouhodobě podporuje požadavky českých zemědělců, vyjádřené v minulém týdnu v rámci jejich akce před Úřadem vlády ČR. Jde o oprávněný protest proti škodlivé zemědělské politice EU a proti nečinnosti české vlády, která nehájí jejich zájmy. Čeští zemědělci a potravináři jsou v rámci dotačního systému EU tvrdě diskriminováni, velká část z nich je poškozována i kvůli nesmyslným změnám v národní dotační politice Fialovy vlády a ministerstva zemědělství vedeného ministry z KDU-ČSL.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Pro hnutí SPD jsou zcela nepřijatelné výroky premiéra Petra Fialy (ODS), který přes média vzkazuje stávkujícím zemědělcům, že pokud budou v protestech pokračovat, tak jim původně slíbené dvě miliardy korun vláda uplatní jinde. Vláda Petra Fialy svojí činností podrazila lékaře a zdravotníky, učitele a nepedagogické pracovníky, živnostníky, seniory a všechny daňové poplatníky a nyní vydírá i protestující zemědělce.

Z pohledu hnutí SPD jsou zemědělství a potravinářství klíčová odvětví národního hospodářství, která si zaslouží speciální podporu a ochranu ze strany státu a vlády, protože se jedná o zajištění národní potravinové soběstačnosti a bezpečnosti. A pokud vláda české zemědělství nechrání, měla by skončit. 

2. Fialova vláda dětinsky a krátkozrace poškozuje vztahy se Slovenskem jen proto, že Slovensko prosazuje mírové řešení války na Ukrajině.

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15675 lidí

Minulý týden vláda Petra Fialy (ODS) zrušila společné mezivládní konzultace se slovenskými partnery. Stalo se tak proto, že současná slovenská vláda zastává odlišný názor na válečný konflikt na Ukrajině a na způsoby jeho řešení. Slovenská vláda prosazuje mírové řešení a konec zabíjení na Ukrajině, zatímco vláda Petra Fialy podporuje vojenskou mašinérii, další dodávky zbraní a munice, a tím eskalaci konfliktu.

Zahraniční politika současné české vlády je dětinská a krátkozraká, protože sousedské vztahy by měly být základem naší diplomacie. Se Slovenskem nás pojí nejen společná historie, ale mnohé současné společné důležité zájmy, při jejichž obhajobě bychom měli spolupracovat, zejména v rámci EU. Jde např. o oblasti zemědělství, energetiky, boje proti nelegální imigraci a proti dopadům Green Dealu.

Hnutí SPD plně uznává právo občanů Slovenska zvolit si vlastní ústavní orgány a vždy budeme respektovat jakoukoli slovenskou politickou reprezentaci vzešlou ze svobodných voleb. Je to i projev úcty ke slovenským občanům. Chybný a trapný krok premiéra Fialy vztahy mezi občany našich zemí nezhorší. Ty jsou totiž dlouhodobé a nezávislé na jakékoli vládě, která se rozhodla mezi naše národy vrazit klín.

3. Zásadně odmítáme vyslání našich vojáků na Ukrajinu, které podporuje prezident Petr Pavel a všechny ostatní strany v parlamentu včetně hnutí ANO.

Zásadně odmítáme vyslání našich vojáků na Ukrajinu pod jakoukoli záminkou. Odmítáme iniciativu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, která je v rozporu s našimi národními zájmy. Odsuzujeme vstřícný postoj prezidenta Petra Pavla k tomuto návrhu. Tím se náš postoj zásadně odlišuje od stanoviska všech ostatních parlamentních stran v ČR včetně hnutí ANO tak, jak ho jeho zástupce vyjádřil v diskusním pořadu České televize minulý týden.

Znovu se tak jednoznačně potvrzuje, že SPD je jediným parlamentním subjektem, který je proti vyslání českých vojáků i proti posílání dalších zbraní, munice a peněz na Ukrajinu. Odmítáme všechny akce eskalující konflikt na Ukrajině. Hnutí SPD preferuje mírová jednání, říkáme jasné NE válce a zabíjení. Zároveň vítáme slova papeže Františka, který vyzývá Ukrajinu k odvaze vyvěsit bílou vlajku, protože konflikt se pro ni dlouhodobě vyvíjí nepříznivě, a v této souvislosti (podle agentury Reuters) hovořil dokonce o porážce. Takový je pravý obrázek situace na Ukrajině, a nikoliv ten, který nám prezentují veřejnoprávní média.

4. Reálné mzdy se v naší zemi snižují již devět čtvrtletí v řadě, tedy více než dva roky. Fialova vláda navíc obírá občany o peníze svým „konsolidačním balíčkem".

Průměrná mzda v ČR podle Českého statistického úřadu ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku reálně klesla o 1,2 procenta. Reálné mzdy se tak v naší zemi snižují již devět čtvrtletí v řadě, tedy více než dva roky, což v moderní historii ČR nemá obdoby. Za celý loňský rok 2023 pak došlo k poklesu reálných mezd o 2,9 procenta. Přičemž za poslední dva roky, tedy během fungování Fialovy vlády, se průměrná reálná mzda v ČR snížila o celých 11 procent! V reálné hodnotě jsou tak mzdy českých občanů v současné době na úrovni roku 2017.

Dlouhodobý propad reálných mezd má zásadní vliv na pokles domácí spotřeby, maloobchodních tržeb a celkového výkonu české ekonomiky, který se ještě jako jediný v Evropě nedostal na úroveň před epidemií koronaviru. V důsledku nižší kupní síly českých občanů je ohrožena i existence tisíců živností v oblasti obchodu a služeb, kterým navíc Fialova vláda razantně zvýšila svým tzv. „konsolidačním balíčkem" paušální daňové a pojistné odvody, a to zejména u drobných živnostníků.

A v neposlední řadě propad reálných čistých příjmů znamená zvýšený nápor na státní rozpočet a sociální systém v podobě zásadního nárůstu počtu žádostí o sociální dávky, protože statisíce lidí nejsou schopny ze svých pracovních příjmů zaplatit povinné a stále vyšší měsíční náklady. Pokud bude hnutí SPD součástí příští vlády, prosadíme zvýšení reálných mezd našich občanů.

5. Petr Pavel dokázal, že není prezidentem všech občanů, nýbrž disciplinovaným vykonavatelem politiky vládní pětikoalice, která slouží zejména cizím zájmům.

V těchto dnech uplynul rok od inaugurace prezidenta republiky Petra Pavla. Ten během tohoto období prokázal, že není prezidentem všech občanů, ale spíše disciplinovaným vykonavatelem politiky vládní pětikoalice, která slouží zejména cizím zájmům. Ve všech zásadních otázkách vládě vyhověl a svým podpisem aktivně podpořil tři nejhorší a nejasociálnější zákony loňského roku – brutální snížení mimořádné valorizace důchodů, trvalé snížení řádných valorizací důchodů a zhoršení podmínek předčasných starobních důchodů a tzv. vládní „konsolidační balíček“, který všem českým občanům a firmám zvýšil všechny daně a povinné odvody.

V zahraniční politice Petr Pavel nevystupuje jako prezident suverénního státu, protože opakovaně vyzývá k nahrazení české koruny eurem a vyzývá i ke zrušení práva veta členských států při hlasování v Evropské radě a dalších orgánech EU. Za velmi nebezpečné považujeme i jeho vyjednávání s Lichtenštejny, kteří usilují o znovuzískání někdejších obrovských majetků v ČR zabavených na základě Benešových dekretů.

Prezident rovněž za celý první rok ve funkci nejednal s hnutím SPD, přestože nás volilo více než půl milionu českých občanů. Svojí činností dokazuje, že mu na rozdíl od předchozích dvou prezidentů zcela chybí politická zkušenost. Jeho poslední aktivity v zahraniční politice, např. shánění munice pro Ukrajinu a iniciování debat o vyslání českých vojáků na Ukrajinu, budí naše oprávněné obavy ze zavlečení naší země do vleklého a ničivého konfliktu. Od prezidenta republiky bychom naopak očekávali iniciativu směřující k zastavení bojů a k mírovému jednání.

6. Pokud nás prezident Petr Pavel k jednání o důchodech vyzve, jsme připraveni se s našimi odborníky tohoto jednání zúčastnit a budeme hájit práva důchodců proti Fialově vládě.

Prezident Petr Pavel chce svolat jednání s opozicí o důchodové reformě. Při dosavadních jednáních s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) zástupci hnutí SPD předložili několik konkrétních návrhů k důchodové reformě. Odmítáme pro důchodce nepříznivé parametrické změny, a naopak předkládáme návrhy směřující k tomu, aby byl důchodový systém dlouhodobě udržitelný a aby důchody byly důstojnou odměnou za celoživotní práci. Odmítáme zvyšování věku dosažení nároku na starobní důchod nad 65 let.

Důstojné důchody jsou pro nás prioritou, na rozdíl od nesmyslného nákupu amerických stíhaček F-35, rostoucí byrokracie anebo podpory války na Ukrajině. Pokud nás prezident Petr Pavel k jednání o důchodech vyzve, jsme připraveni se s našimi odborníky tohoto jednání zúčastnit.

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…