SPD: Vznikem naší první republiky byla završena nesmírná touha po samostatnosti

01.11.2018 10:18

Usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD) k aktuální politické situaci.

SPD: Vznikem naší první republiky byla završena nesmírná touha po samostatnosti
Foto: SPD
Popisek: SPD - Svoboda a Přímá Demokracie

V minulých dnech jsme si po celé republice připomínali a oslavovali 100. výročí založení samostatného Československého státu. Předsednictvo hnutí SPD chce v této souvislosti vyjádřit poděkování všem našim členům a příznivcům, kteří ve všech našich krajích a na mnoha místech naší vlasti organizovali anebo se zúčastnili řady vzpomínkových akcí. Vznikem naší První republiky byla završena touha několika generací a úsilí národů Čechů a Slováků po samostatnosti. Bylo tak završena snaha a práce zahraničních a domácích krajanských spolků, Sokolů, nasazení našich legionářů a boje našich vojáků na frontách I. světové války. Vše pod nesmírnou a neutuchající diplomatickou prací zejména Tomáše Garrigue Masaryka, Dr. Edvarda Beneše, Milana Rastislava Štefánika, Karla Kramáře, Antonína Švehly, Aloise Rašína a řady dalších. Principem vzniku společného státu byla touha po samostatnosti. V letech 1918-1929 jsme byli jednou z nejvyspělejší zemí světa. Po celosvětové hospodářské krizi a následném krachu na newyorské burze byla Evropa zmítána nezaměstnaností a situace vedla k nástupu nacismu a fašismu a následně k II. světové válce se všemi neblahými důsledky. Znamenalo to konec Masarykovy První republiky a jeho ideálům humanity, lidskosti a solidarity. Historie a změny po roce 1989 měly pak za důsledek rozdělení republiky, a to bez referenda. V této souvislosti hnutí SPD vyjadřuje zásadní výhrady k tomu, aby se ve dnech tak významného výročí naší samostatnosti zvali z úrovně premiéra Andreje Babiše na oficiální návštěvu České republiky francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová. Oba jsou představiteli politiky omezování suverenity zemí v rámci Evropské unie. Tato politika je pro SPD nepřijatelná a vede k postupné demontáži hodnot naší státnosti, kterou jsme získali v roce 1918.

Hnutí SPD má za směšný výrok Soudního dvora Evropské unie, který rozhodl minulý týden, že tradiční vánoční výrobek našich babiček - vaječný likér, nesmí obsahovat mléko. Podle soudu jsou povolenými přísadami pouze ty, které vypočítává evropský zákon o likérech: alkohol, žloutek, bílek, cukr nebo med a přírodní aroma. Německá firma z Dolního Saska zkusila do svého nápoje přimíchávat mléko a dále jej nabízet jako vaječný likér. To se nelíbilo konkurenci z Braniborska a případ se dostal až na stůl zemského soudu v Hamburku, který, aby měl jistotu, se obrátil na Soudní dvůr EU s dotazem, zda příměsi uváděné v zákoně o likérech jsou konečné. Evropská unie neřeší zásadní problémy Evropy. Soustředí se na malichernosti, pozitivní diskriminaci a podporu multikulturalismu. Stále více připomíná tupý systém regulací, který pamatujeme z dob sovětského bloku.

Výsledek zemských voleb v německém Hesensku skončil propadem deseti procentních bodů Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. CDU získala 28 procent hlasů a druhá skončila sociální demokracie (SPD) s 20 procenty. Pro obě strany jde ale o nejhorší výsledek za celá desetiletí zejména jako důsledek nezvládnuté ilegální imigrace. Očekává se proto, že volby v Hesensku znovu zvýší tlak na stabilitu celoněmecké vlády CDU/CSU a německých sociálních demokratů (SPD) a ukončí tak definitivně vládu kancléřky Angely Merkelové. Do zemského parlamentu směřuje s 12 procenty vlastenecká Alternativa pro Německo (AfD), která již bude zastoupena ve všech 16 německých zemských sněmech. Naše hnutí SPD blahopřeje k výsledku AfD, se kterou nás spojují společné názory na migraci, ale zároveň neskrýváme naprosto odlišný názor na poválečné tzv. Benešovy dekrety.

Hnutí SPD plně souhlasí s postojem polského prezidenta Andrzeje Dudy, který označil otázku německých reparací za škody způsobené za druhé světové války za otevřený problém. Za otevřenou považujeme tuto otázku i ve vztahu k německým reparacím náležícím Československu a tedy i České republice. Poslanci SPD budou v této věci interpelovat ministra zahraničí, aby sdělil úplné skutečnosti a právní stav v otázce německých reparací. Na základě těchto informací rozhodneme o případném vyvolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k této otázce.

Premiér Babiš při pátečním setkání s německou kancléřkou řekl, že má stejné názory na řešení migrační krize jako kancléřka Merkelová. Přitom veřejnosti tvrdí, že nechce přijímat migranty. Podobného protimluvu jsme svědky v postojích k Rusku - premiér Babiš o víkendu řekl, že nevidí v Rusku žádnou hrozbu, ale podporuje sankce proti Rusku nebo vypovídá ruské diplomaty podle přání Macrona a Merkelové. Musíme se ptát, jaké jsou vlastně politické postoje a názory premiéra? Odpověď je jednoduchá! Nejsou žádné a zároveň jakékoliv, podle toho co potřebuje slyšet volič či mocnosti v EU. Premiér Babiš jedno říká a druhé dělá. Strach z nárůstu podpory SPD z něho udělal hlasatele programových témat SPD. Hlasatele, který má zabránit tomu, aby se program SPD realizoval. Premiér hraje divadlo v zájmu Bruselu, Berlína a Paříže. Hnutí SPD je jediná parlamentní politická síla s naprosto jasným a trvalým postojem k zásadním otázkám. SPD nepodporuje konfrontační zahraniční politiku (např. sankce proti Rusku, vypovídání ruských diplomatů atd.), ale prosazujeme politiku jednání a spolupráce. A především jsme v názorech na migraci v naprostém rozporu s EU a kancléřkou Merkelovou.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.