SPOLU: Rodičovský příspěvek se od 1. ledna 2024 zvýší o 50 tisíc korun

29.08.2023 23:08 | Tisková zpráva

Poslanecká sněmovna na mimořádné schůzi projednává sociální zabezpečení nebo náhradní výživné.

SPOLU: Rodičovský příspěvek se od 1. ledna 2024 zvýší o 50 tisíc korun
Foto: Jdeme do toho spolu
Popisek: SPOLU - koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09

„V prvním čtení budeme projednávat například zákon o dorovnávacích daních, což je zdanění nadnárodních velkých korporací, které vykonávají činnost v České republice, ale daňovou rezidenci mají jinde. Projednali jsme energetický zákon, takzvaný OZE 2, který by měl pomoci nastartovat sdílení elektřiny a takzvanou komunitní energetiku. Rád bych podrobněji představil takzvaný vládní návrh zákona, kterým se mění zákony v souvislosti s rozvojem finančního trhu, s podporou zajištění na stáří. Cílem změny je nastartovat a odbrzdit využívání možností kapitálového trhu v České republice, protože například na rozdíl od západních států v České republice nevyužíváme plně jeho potenciál, což vede k menšímu oběhu soukromého kapitálu, a zároveň k menším výnosům pro občany. Toto chceme změnit, a proto jsou nejdůležitější úpravou v tomto zákoně změny zabezpečení na stáří, tedy u peněz, které si lidé sami na své stáří spoří. Cílem je využít více možností, které kapitálový trh nabízí, aby si sami vytvořili na stáří finanční polštář a nespoléhali se jen na stát. Bude záviset na každém, zda těchto možností využije,“ uvedl Vojtěch Munzar, místopředseda rozpočtového výboru za ODS.

„Na mimořádné schůzi dnes byla zařazena i naše přelomová novela zákona o léčivech, která zásadním způsobem mění lékovou legislativu v České republice. Její cíl je jasný: posílit stabilitu českého lékového trhu, minimalizovat dopady výpadků na občany a nastavit nové nástroje, které to zajistí. Novela ukládá nové povinnosti všem aktérům, kteří se podílejí na zajištění lékového trhu – státním úřadům, výrobcům, distributorům i lékárnám. Novelizovaný zákon tak necílí jen na farmaceutické společnosti, ale je komplexním a vyváženým řešením, které reaguje nejen na dlouhodobě známé problémy, tak i na ty, které jsme v plné síle mohli vidět v posledních měsících. O novelizaci zákona o léčivech jsme samozřejmě už v průběhu přípravy jednali i se zástupci hnutí ANO a SPD a vzhledem ke konstruktivním jednáním s nimi předpokládám, že na této novele bude politická shoda. Při její přípravě byla úspěšně vypořádána a zapracována drtivá většina připomínek. Jsem samozřejmě připraven na diskusi na půdě Sněmovny i Senátu. Novela je systémovým řešením toho, co tu od konce loňského roku řešíme, tedy nebývale rozsáhlých výpadků v dodávkách léčiv. Ty jsme dosud řešili urychlením plánovaných dodávek či dodávkami zcela mimořádnými, a to na základě zákona, který jsme loni prosadili. Jak jsem uvedl minulý týden na tiskové konferenci, pro první podzimní měsíce jsme zajistili zhruba 300 tisíc balení penicilinových tablet a suspenzí a samozřejmě i další antibiotika. Prvních 130 tisíc dorazí do prvních říjnových dnů, dalších 170 tisíc pak očekáváme do poloviny listopadu,“ říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek za TOP 09.

„Jednou z nejdůležitějších změn, kterou na dnešní schůzi projednáváme, je rodičovský příspěvek. V rámci koaličního kompromisu jsme rozhodli, že rodičovský příspěvek navýšíme o 50 tisíc korun, tedy z 300 na 350 tisíc, a to pro děti narozené od 1. ledna 2024. Ruku v ruce s tím jde také zkrácení pobírání rodičovského příspěvku ze čtyř let na tři roky. Dále je třeba vytvořit půdu k tomu, abychom maminkám a tatínkům umožnili co nejpřívětivější návrat do zaměstnání. Proto jsme se rozhodli podpořit zkrácené úvazky a maximálně navýšit kapacity dětských skupin, které financujeme zejména z Národního plánu obnovy, tedy z EU. Úpravy dozná také institut náhradního výživného, které dnes v České republice pobírá více než 10 tisíc dětí. Možnost pobírání výživného chceme prodloužit o dva roky. Nárok na tuto pomoc má pouze ten rodič, který vymáhá výživné na dítě po druhém z rodičů soudní cestou. Důležité změny se týkají také systému vyplácení důchodů. Rozhodli jsme, že i o důchody, stejně jako o mnohé z jiných dávek, bude nově možné žádat online,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Navrátil.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…