STAN: Loupež peněz obcí dokonána. Chceme urychleně schválit navýšení RUD

28.05.2020 7:32

Poslanecká sněmovna ve středu schválila vládní návrh na pomoc malým s.r.o. formou kompenzačního bonusu, na které se budou z velké části podílet samosprávy ze svých příjmů. Hnutí STAN to považuje za zásadní chybu, která povede k pozastavení většiny připravovaných projektů v regionech.

STAN: Loupež peněz obcí dokonána. Chceme urychleně schválit navýšení RUD
Foto: STAN
Popisek: STAN

Poslanci STAN proto navrhují okamžité řešení formou zvýšení rozpočtového určení daní. Tento návrh již leží ve sněmovně a je nejvyšší čas ho projednat.

„Sněmovna posvětila zákeřnou a neodpovědnou loupež financí z rozpočtů obcí. Považuji to za tvrdou podpásovku nejen obcím ale také české ekonomice. Namísto, abychom podpořili lokální ekonomiky v regionech, které pozvolna rozdýchají českou ekonomiku postiženou koronavirem, zvolila si vláda opačnou variantu. Po snížení příjmů v rozpočtech budou nyní starostové nuceni rušit plánované projekty a vysvětlit svým spoluobčanům, že se nebude opravovat škola ani stavět cyklostezka kvůli sebestřednosti ministryně financí,“ říká předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Anketa

Prospívá České republice účast ČSSD na vládě?

hlasovalo: 9361 lidí

Vláda navrhuje kompenzovat snížení příjmů formou navýšení dotačních titulů. Tato cesta se ale z mnoha důvodů představitelům obcí nelíbí. Financování skrze dotační tituly totiž snižují míru nezávislosti samospráv.

„Navýšení prostředků skrze dotační tituly je cestou do pekel. Dotace jsou složité a mnoho malých obcí je zkrátka nezvládá administrativně zrealizovat. Nehledě na to, že dotace jsou často určeny především pro ty starosty a starostky, které chodí leštit kliky na ministerstvu,“ dodává Petr Gazdík.

Hnutí STAN proto prosazuje urychlené řešení výpadku příjmů obcí. Ve sněmovně leží návrh Libereckého kraje na změny v RUD. Krajům i obcím by se podle STAN navýšili prostředky o téměř 18 miliard.

„Boj za svobodu samospráv a jejich financí nevzdáváme. Navrhujeme navýšení rozpočtového určení daní, které leží ve sněmovně z pera Libereckého kraje. Včera ani dnes se jej nepodařilo zařadit, ale my o to budeme usilovat i zítra. Rozhodnutí vlády je skutečně závažným zásahem rozpočtů a je třeba urychleně přijmout řešení. Znovu proto navrhnu změnit rozpočtové určení daní, aby obce i kraje dostaly zpět minimálně tolik, o kolik je vláda nyní připravila,“ představuje návrh řešení z dílny STAN předseda Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): K prosperitě se nejde prodotovat

13:09 Mach (SPD): K prosperitě se nejde prodotovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k regulacím ekonomiky Evropskou unií