STAN: Státní vyznamenání pro první dámu české infekce i odvážnou zdravotní sestru

19.04.2020 20:54

Starostové a nezávislí se rozhodli navrhnout na státní vyznamenání pro rok 2020 osobnosti, které prokázaly velký charakter, schopnosti a přínos pro celou českou společnost v těžkých chvílích koronavirové krize. Mezi ně zákonodárci STAN vybrali zdravotní sestřičku Janu Březinovou, epidemioložku Vilmu Marešovou, virologa z UK Jana Konvalinku, biochemika Tomáše Cihláře, fotbalistu Michala Sadílka i lékařku Soňu Pekovou.

STAN: Státní vyznamenání pro první dámu české infekce i odvážnou zdravotní sestru
Foto: STAN
Popisek: STAN

Předseda hnutí STAN Vít Rakušan se rozhodl nominovat zdravotní sestřičku Janu Březinovou, která symbolizuje odhodlání a nasazení všech zdravotníků v předních liniích. Jana Březinová je žena po těžké nemoci, v ohrožené věkové skupině. Místo klidného sezení v důchodu šla dělat co umí nejlépe - pomáhat svým bývalým kolegyním zdravotním sestrám do nemocnice. „Příběh paní Březinové je symbolický. Je to příběh, na který by 28. října mohl být každý z nás hrdý. Má můj neskutečný obdiv za svou chuť pomáhat nám všem. Obdivuji všechny zdravotníky a jejich výdrž, se kterou pečují o naše zdraví a doufám, že přijde čas, kdy budeme moci jejich službu společnosti dostatečně ocenit,“ říká předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Vyznamenání si podle poslanců za svou celoživotní práci zaslouží také Doc. MUDr. Vilma Marešová, CSc. je emeritní přednostkou I. infekční kliniky 2. LF UK Nemocnice Na Bulovce v Praze a bývalou vedoucí Katedry infekčních nemocí Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ). Je přezdívána „První dámou české infekce“. Vzdělávala naprostou většinu dnešních lékařů imunologů a epidemiologů, kteří se starají o nemocné s COVID-19. „Paní Marešová si státní vyznamenání zaslouží za celoživotní přínos v oblasti epidemiologie a potírání infekčních nemocí. V této krizové době máme celou řadu studií a velkých zkušeností, jak s virovým nepřítelem bojovat právě díky její celoživotní práci. Na takové hrdiny může být naše země náležitě pyšná,“ zdůvodňuje svůj návrh poslankyně Věra Kovářová.

Anketa

Podporujete návrh SPD, abyste mohli v referendu hlasovat o vystoupení z EU?

97%
3%
hlasovalo: 26041 lidí

Jedním z navržených osobností hnutím STAN je doc. RNDr. Jan Konvalinka, CSc., který v současné době zastává funkci prorektora pro vědeckou činnost na UK. Je členem Katedry biochemie na Přírodovědecké fakultě UK a soustředí se zejména na výzkum proteinů viru HIV. Za svou vědeckou činnost získal řadu ocenění. „V době koronavirové krize pan Konvalinka aktivně pomáhal se zapojením akademických pracovišť do testování na nemoc Covid-19. Do celého projektu se zapojilo 15 akademických pracovišť, které nejenže vyrábějí ochranné pomůcky, ale také pomáhají vládě s testováním až tisíců lidí denně,“ popisuje důvody své nominace poslanec Petr Gazdík.

Již před časem hnutí STAN také představilo nominaci biochemika a virologa Tomáše Cihláře, lékařky Soni Pekové či fotbalisty české reprezentace Michala Sadílka.

Starostové a nezávislí dále navrhují na státní vyznamenání PhDr. Vladimíra Kučeru in memoriam Za přínos k rozvoji občanské společnosti v oblasti československé a české historie. Vladimír Kučera byl český novinář, publicista, scenárista, v posledních letech života známý zejména jako moderátor televizního pořadu Historie.cs.

Ale také architekta Richarda Vyškovského in memoriam Za přínos k celoživotní práci pro technický rozvoj mládeže. Byl znám především jako autor papírových modelů, které vycházejí od roku 1969 v časopisu ABC.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.