STAN: Tlak politiků z Prahy 6 se vyplatil, Pražský hrad ruší plošné kontroly

30.03.2021 21:21

Pražský Hrad dnes na svých webových stránkách oznámil otevření Jeleního příkopu a hradních zahrad a zrušení kontrol při vstupu do areálu. Právě o to prezidenta republiky a jeho kancelář opakovaně žádali reprezentanti Prahy 6 – 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička, který je zároveň zastupitelem Prahy 6 a místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN), který výzvu na počátku inicioval.

STAN: Tlak politiků z Prahy 6 se vyplatil, Pražský hrad ruší plošné kontroly
Foto: STAN
Popisek: STAN

První dopis, v němž žádali odstranění kontrol, odeslali na Pražský hrad už na Silvestra roku 2018, druhý odeslali přesně o dva roky později - na Silvestra roku 2020, kdy už byl areál uzavřen zcela neprodyšně a navíc ho střežili ozbrojenci se samopaly.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí

"Kontroly na Hradě nám nedávaly žádnou logiku a úplné uzavření se samopalníky za mřížemi už vůbec ne. Nota bene ve chvíli, kdy se turistický ruch dostal prakticky na nulu. Protestovali jsme také proti uzavření Jeleního příkopu a hradních zahrad, protože i ty slouží Pražanům k cestě do práce či zpět. Taková bezpečnostní opatření lze pochopit v Paříži či Berlíně, kde mají s terorismem krutou a hlavně opakovanou zkušenost. Ale ne u nás, kde se o jediný teroristický čin pokusil útokem na osobní vlak důchodce Jaromír Balda, který se za svůj čin dostal do vězení, to žádný smysl nedává. Baldův motiv byl navíc právě opačný: Podnítit v české společnosti strach z terorismu,“ konstatuje místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN).

První místopředseda Senátu a zastupitel Prahy 6 Jiří Růžička k tomu dodává: „Faktické několikaleté uzavření průchodu Pražským hradem pro obyvatele Prahy a obtíže spojené s kontrolami pro všechny návštěvníky končí. Netrvalo to ani pět let a už zase budeme moci Pražským hradem procházet. To je lepší odpověď, než dosud nezodpovězená poslední výzva, kterou jsme prezidentovi poslali s místostarostou Prahy 6 Janem Lacinou před Vánocemi. Sláva!“

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.