Šarapatka (Úsvit): V tuto chvíli Sýrie potřebuje nejvíce stabilitu

18.09.2013 19:38

Vyjádření Milana Šarapatky, lídra kandidátky hnutí Úsvit v Praze k situaci v Sýrii.

Šarapatka (Úsvit): V tuto chvíli Sýrie potřebuje nejvíce stabilitu
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

Mediální zájem o syrský konflikt začíná pomalu doznívat, stále však probíhají schůzky zástupců mocností, které v celé události hrají podstatnou roli. V Paříži se například sešli ministři zahraničí Francie, Velké Británie a Spojených států. Je vidět, že syrský konflikt je pro zahraniční politiku klíčový.

Nejde však jen o Sýrii. Konflikt totiž destabilizuje poměrně velký region, který má vliv například na Írán a další země. Pokud se nebude nijak řešit, může se rozšířit i do podstatně širší oblasti. V tuto chvíli nastupují zájmy mocností, z nichž nejvíce jsou vidět Rusko a USA. Donedávna se zdálo, že jsou v opačných pozicích, ale dnes se ukazuje, že jsou překvapivě schopny se v některých případech dohodnout.

Významná je však i role samotného prezidenta Bašára Asada. Nikdo nepochybuje, jak moc "demokratická" je jeho vláda. Na druhou stranu je potřeba se zamyslet, zda demokracie je to, co region právě teď potřebuje. Domnívám se, že pro tuto chvíli je důležitější stabilita, a tak je autoritativní režim lepší než demokracie evropského ražení, která nemá v těchto zemích žádné kořeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…