Schillerová (ANO): Česko platební karty nebere

05.07.2023 14:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neochotě řady pdnikatelů přijímat bezhotovostní platby

Schillerová (ANO): Česko platební karty nebere
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO

Na stále více místech nezaplatíte kartou. Co nutí jednu restauraci vedle druhé napsat na tabuli "cash only"? A proč bychom se na jejich provozovatele neměli zlobit?

Festival v Karlových Varech je v plném proudu, jeho návštěvníky ale kromě filmových zážitků a atmosféry lázeňské metropole letos čeká i jedno nemilé překvapení. Alespoň pokud si stejně jako já myslí, že možnost zaplatit platební kartou na ústřední kolonádě by měla být standardem. Kartou zde totiž nezaplatíte nejen v kavárně, cukrárně či baru, ale ani v nejedné z vyhlášených restaurací místních grandhotelů.

Pozorovala jsem reakce překvapených hostů pobíhajících mezi prodejnami, hotely a více či méně vzdálenými bankomaty. Ti zahraniční působili naštvaněji, asi z důvodu poplatků za výběry v zahraničním bankomatu. Ale zbrunátnění bylo znát i u domácí klientely, pro niž ty kroky navíc znamenají jen ztracený čas a nečekaný diskomfort.

Bylo mi číšníků i prodavačů líto. Ta energie hněvu na ně míří neprávem. A nezaslouží si ji ani majitelé a provozovatelé těch lokálů a prodejen. Ještě před dvěma lety bylo bezhotovostní placení v okolí celé kolonády běžné, mince a bankovky nahradily platební terminály až postupně, zato s razancí dominového efektu. Na počátku museli být jeden či dva z hospodských na kraji kolonády, kteří si řekli, že si místo strastí s plátcovstvím DPH raději zrekonstruují terasu, zlevní pivo a přetáhnou konkurenci kuchaře.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25755 lidí

Jenže finanční benefit plynoucí z nepřiznaných tržeb může v bilanci restaurace udělat pár set tisíc ročně. A v takové konkurenci bude pro každého, kdo hraje čistotu, udržet krok stále náročnější úkol. Člověk se neubrání pocitu, že to je právě tahle snaha přežít, co nutí jednu provozovnu vedle druhé napsat křídou na tabuli „cash only“.

Odpůrci EET přirovnávali tento systém k učiteli, který potrestá celou třídu za to, že jeden žák vyrušoval. Přesnějším příkladem je ale revizor v tramvaji. Ten se také nedomnívá, že všichni pasažéři jedou načerno, a přece všechny kontroluje. Jak by se taková absence revizorů po čase projevila v množství prodaných jízdenek, úrovni MHD a na výplatách řidičů, netřeba dlouze domýšlet.

V některých zemích mají místo revizorů vstupy do metra osazené bránami s čidlem na jízdenku. A Karlovy Vary nejsou jediným městem, kde se bez hotovosti obejdete hůře než před rokem. A mnoho podnikatelů dává přednost hotovosti třeba jen proto, že nechtějí platit provize karetním firmám.

Ani jedna z těchto věcí by neměla být překážkou k pojmenování některých nesprávných trendů, tím spíše v zemi, jejíž ministerstvo financí se chystá zvedat daňovou zátěž o 70 miliard. Ano, to ministerstvo, které posílá bohaté šejky z kasina ve svém vlastním hotelu vybírat peníze do bankomatu.

(napsáno pro MF Dnes)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL