Schillerová (ANO): Je něco starší než včerejší noviny? Bohužel ano...

13.03.2022 14:01

Říká se, že není nic starší než včerejší noviny. Ve čtvrtek schválený státní rozpočet tomuto výroku konkuruje. Po dvou a půl měsících rozpočtového provizoria byl schválený rozpočet, jehož aktuálnost a schopnost reagovat na současné výzvy je nulová.

Schillerová (ANO): Je něco starší než včerejší noviny? Bohužel ano...
Foto: Ministerstvo financí ČR
Popisek: Alena Schillerová

Chápu, že v době přípravy rozpočtu nastala na Ukrajině situace, se kterou současná vláda nemohla počítat. Avšak státní rozpočet již před touto krizí byl asociální. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Jednotlivé nezodpovědné škrty, které byly předloženy jen kvůli vládním politickým slibům, jdou na vrub  kabinetu Petra Fialy a ministr Stanjura za ně nese plnou politickou odpovědnost. Škrty v platech ve výši 9 miliard korun při dvouciferné inflaci jsou bezohledné, asociální a nebezpečné. Vláda šetří na občanech, a to jednak na platech pro zdravotnický personál, pracovníky ve školství a kultuře, ale i na platech pracovníků úřadů práce, na které budeme v následujících měsících spoléhat. Domácnostem sníží reálný příjem a do toho jim v důsledku energetické krize extrémně rostou náklady. Místo efektivní pomoci vláda pošle občany žádat o dávky státní sociální podpory.

Dalších 15 miliard seškrtaných na investicích možná nepocítíme tento rok, je to však nezodpovědná a riskantní úspora pro naši budoucnost. 5koalice tak opakuje chybu vlády Petra Nečase. To, že je potřeba se z krize proinvestovat, jsme již zapomněli? K těmto 15 miliardám však dnes musíme připočítat další 4 miliardy korun za zrušení silniční daně, které měly být příjmem Státního fondu dopravní infrastruktury a které v tomto fondu budou chybět. 

Škrty ve výši 6 miliard korun ve zdravotnictví a dalších 14 miliard na snížení plateb za státní pojištěnce se těžko komentují. Šetřit na rezortu zdravotnictví a současně na systému veřejného zdravotního pojištění v situaci, kdy byl pojistný systém dva roky v deficitu (minulý rok 13 mld.) bylo hazardem i v době, kdy jsme ještě netušili, že situace na Ukrajině vyústí ve válečný konflikt. Dnes, když víme, že máme v České republice čtvrt milionu uprchlíků a značná část se jich stane státními pojištěnci, jde o ryzí neuváženost. Celá tato situace povede k decimaci základního fondu zdravotních pojišťoven a vysoce pravděpodobně také fondu rezervního a provozního. Zdravotní pojišťovny si nemohou dnes dovolit neplánované výdaje, naopak ve Stanjurových podmínkách se budou muset snažit o maximální úspory ve zdravotnické péči.

Jenže se změnou vývoje na Ukrajině nesouvisí pouze náklady ve zdravotnictví, je nezbytné začít počítat s reálnými výdaji, která tato situace přinese ve všech oblastech. Naše hnutí podporuje vládu v humanitárním přístupu k Ukrajině, avšak tato pomoc musí být zvládnuta tak, aby neohrožovala sociální smír u nás, to znamená investovat finanční prostředky do procesu zapojení a asimilace uprchlíků na pracovní trh ČR. Je nezbytné navýšit kapacitu úřadů práce, investovat do aktivní politiky zaměstnanosti, a taktéž zabezpečit kurzy českého jazyka. Současně musí být navýšené výdaje v rezortu školství, protože do výuky je potřeba zapojit desetitisíce nových dětí a studentů. 

Samozřejmě musí dojít i k vyšším výdajům na zajištění bezpečnosti v naší republice. Ochrana státu před venkovní agresí je základní úlohou státu. Toto státní rozpočet opět nezohledňuje. 

Stejně tak česká vláda musí myslet i na české občany. Dnešní inflace ve výši 11,1 % ohrožuje nejen nízkopříjmové domácnosti, ale jsou zasaženy i rodiny ze střední třídy. Evidujeme meziroční nárůst cen pohonných hmot a olejů o 31 %, elektřiny o téměř 23 %, zemního plynu o 28 %, například cena mouky se meziročně zvýšila o 25 % a másla o 30 %, ceny oděvů narostly o necelých 18 % a obuvi o 15 %. 

V okolních státech vlády odpouští DPH, vytváří cenové stropy, posílají jednorázové dotace domácnostem a firmám nebo jiným způsobem pomáhají zmírnit krizi. A naše vládní koalice? Jenom sedí a kouká! A přitom je to právě vláda, která z této situace profituje. Do státního rozpočtu proudí na daních od občanů desítky miliard korun navíc, které by vláda měla použít na zmírnění dopadů energetické krize. A to v podobě odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, snížením DPH na elektřinu, plyn a teplo, snížením DPH a za stropováním cen pohonných hmot. Nemluvě o tom, že ministr Stanjura připravil stát - kvůli zrušení EET - o každoroční příjem ve výši 13 miliard korun!

Tento týden byl přijat státní rozpočet, který byl již v době jeho přípravy špatný a nedostatečný, ale dnes je už naprosto zastaralý a neaktuální. Čtvrtroční rozpočtové provizorium byla hrubá chyba a já od ministra Stanjury očekávám v následujících týdnech o několik tříd lepší reparát v podobě novely zákona o státním rozpočtu.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …