Schillerová (ANO): Proč se Ministerstvo zdravotnictví nezabývá krizovou variantou?

14.09.2023 11:17

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 14. září 2023 – interpelace premiéra Fialy k nedostatku léčiv

Schillerová (ANO): Proč se Ministerstvo zdravotnictví nezabývá krizovou variantou?
Foto: Archiv AS
Popisek: Alena Schillerová (ANO)

Děkuji za slovo, pane místopředsedo.

Ano, chtěla bych pokračovat v rozpravě, protože ač je zajímavé, že jsem tu interpelaci podávala 30. března 2023, to není žádná výtka, samozřejmě to má vždycky nějaké zpoždění a nějak se to prostě vleče, 12. 4. mně pan premiér odpověděl, tak dnes máme prostě téměř polovinu září, a ta interpelace je pořád aktuální. Možná by k ní přibylo pár věcí na doplnění, ale pořád je aktuální.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

Chtěla bych shrnout, že pan premiér reagoval na moji březnovou interpelaci ve věci nedostatku léčiv a ujišťuje nás, že ministr Válek dělá maximum. Aktuální informace z médií, například středeční Lidové noviny, však nenasvědčují o zlepšení, antibiotika, která údajně ministr Válek domluvil s Markétou Pekarovou Adamovou, předsedkyní Poslanecké sněmovny, v Koreji, do České republiky vůbec nedorazila.

Já znovu říkám, že je to zasazeno do toho časového rámce, kdy jsem podávala interpelaci. Cituji: Nic takového u nás registrováno není, v databázi nejsou ani korejská antibiotika ani jiné léky, řekl serveru lidovky.cz farma ekonom Josef Suchopár. Medikamenty z Jižní Koreje přitom měly do České republiky podle slibu ministra Válka proudit ve velkém již na podzim, to znamená za několik dní.

Také mě zajímá, jakým způsobem Ministerstvo zdravotnictví zareagovalo na výzvu šikovných lékárníků, kteří jsou ochotni léky připravovat sami, pokud jim Ministerstvo zdravotnictví pomůže zajistit alespoň základní suroviny na jejich přípravu. Podle informace hnutí ANO od dotyčných lékárníků žádná reakce Ministerstva zdravotnictví nepřišla. Proč se touto cestou Ministerstvo zdravotnictví nezabývá jako krizovou variantou, která by České republice mohla pomoci v případě úplně nejhorší situace?

Děkuji za odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.