Schwarzenberg: Na stará kolena jsem se stal vinařem

04.03.2023 18:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozvoji vinařství v Kutné Hoře

Schwarzenberg: Na stará kolena jsem se stal vinařem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

A opravdu mě to fascinuje. Stalo se to následovně. Před dvě stě lety maršálek Schwarzenberg jakožto dík za vítězství u Lipska nad Napoleonem dostal od císaře dar. Byl to velký statek v Banátu, což bylo ale z Orlíku poněkud daleko. Nakonec se mu ho podařilo vyměnit za bývalý klášterní statek v Sedlci u Kutné Hory. Sedlec byl založen cisterciáky, řádem pocházejícím z Francie a kdekoliv byli cisterciáci činní, tam zakládali vinice.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí

A tyto vinice jsou i v okolí Kutné hory.

Po dlouhá desetiletí byly ovšem zanedbány, než se jich ujali otec a syn Rudolfští, kteří tyto staré vinice postupně obnovují. A obnovují se zajímavým způsobem, hospodaří metodou Demeter. Tuto metodu hospodaření jsem poznal už dříve u jiných vinařů a i můj nejoblíbenější vinař v Rakousku takto hospodařil. Tudíž mě to opravdu zaujalo.

A má to úspěch, vína jsou velmi čistá. Před časem jsme se sešli u mě na Dřevíči s mou starou partou z kampaně na mejdan a tohoto vína vypili po pravdě řečeno poměrně dost. Příští dva dny mi několik z nich překvapeně volalo, že neměli žádnou kocovinu. Vysvětloval jsem jim, že víno zpracované touto biologicky čistou metodou obvykle na druhý den příliš nezatíží.

V Kutné Hoře pěstujeme různé odrůdy, každý si může vyhledat tu svou a stojí za to aspoň vyzkoušet. Ostatně letos jsme se dostali do finále soutěži Vinařství roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny