Schwarzenberg (TOP 09): Schopnosti vést zahraniční politiku nemá s akademickým vzděláním co dělat

13.12.2021 10:07 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k odmítavému postoji prezidenta Miloše Zemana jmenovat Jana Lipavského ministrem zahraničí

Schwarzenberg (TOP 09): Schopnosti vést zahraniční politiku nemá s akademickým vzděláním co dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Pan prezident odmítl jmenovat Jana Lipavského ministrem zahraničí. Podívejme se na jeho důvody. Vytýká mu, že nemá dostatečné akademické vzdělání. Já jsem znal mnoho politiků, i zahraničních ministrů, kteří neměli akademické vzdělání vůbec, nebo bylo mizerné, ale byli to výjimeční politici. Schopnosti vést zahraniční politiku nemá s akademickým vzděláním co dělat. To není věda jako lékařství nebo jako technika.

Zajímavý je ale druhý a třetí důvod. A sice, prezident píše o distancovaném postoji k zemím Visegrádského společenství a Izraeli. Distancovaný postoj znamená, že má k těmto zemím odstup. V normálních zemích by to byl argument, proč právě pana Lipavského ministrem jmenovat, neboť politik v pozici ministra zahraničí nesmí mít silné sympatie či antipatie k jakékoliv zemi, a právě odstup je ten správný přístup. Odstup neznamená neschopnost spolupracovat, ale spíše naopak, spolupráce potom probíhá na věcné úrovni. Ministr zahraničí, který má silné vazby, či naopak antipatie ke kterékoliv zemi, své zemi příliš neprospívá, spíše jí poškozuje.

Ve čtvrtém bodě mu vytýká, že Jan Lipavský navrhl, aby se příští setkání našich bývalých krajanů ze Sudet konalo na území České republiky. Tož, skoro po osmdesáti letech je na čase, abychom navázali s našimi bývalými krajany, či dneska už spíše s jejich potomky, normální vztahy. Všichni ti, co se svého času nějak provinili jsou už dávno na onom světě. Proč by neměli svůj sjezd uskutečnit u nás? Aspoň by poznali zemi svých předků a my poznali je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.