Seďa (ČSSD): Jak zlepšit životní prostředí

12.08.2019 10:46

Ochrana životního prostředí se musí stát prioritou země. Přesto bych varoval před neuváženými a rizikovými kroky, které ohrozí sociální soudržnost společnosti.

Seďa (ČSSD): Jak zlepšit životní prostředí
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Stalo se módou zaklínat se úsilím o zlepšení životního prostředí. Zejména my Evropané na to velmi rádi slyšíme a jsme dokonce ochotni pro zlepšení životního prostředí řadu opatření udělat. A také jsme velmi náchylní přejímat názory těch „starších“ a „zkušenějších“ členů EU.

Připomenu obnovitelné zdroje, které s sebou přinesly nejen neoblíbené solární pole a solární byznys, ale i krajinu hyzdící stožáry větrných elektráren. Problémem také zůstává pěstování energetických plodin či přimíchávání řepkového oleje do pohonných hmot.

V současné době je tahounem těchto změn Německo, které chce svoji energetiku postavit pouze na obnovitelných zdrojích. Zrušilo jádro, uhelné elektrárny a hodlá usilovat o klimatickou neutralitu. Dnes začíná diskutovat o zavedení daně na CO2, což povede ke zvýšení cen pohonných hmot. Toto opatření doplní dnešní finanční dotace na elektromobily. Přitom energetická náročnost výroby, ale zejména provoz těchto vozidel je vyšší než náklady na současná auta na benzínový či naftový pohon. A to nemluvě o nákladech na likvidaci či vysokou pořizovací cenu současných elektromobilů.

Není moc známo, že ekologická politika současné německé vlády téměř přivedla zemi k blackoutu. A pouze dodávka elektrické energie z České republiky zachránila tuto zemi od kolapsu. Právě tento případ ukazuje, že ne vše „dobře“ míněné, je také správné. Zároveň to vypovídá o tom, že emisní regulace a snaha o snížení CO2 povedou k sociálním problémům chudých obyvatel, protože zelené daně zvýší náklady na dopravu a cenu veškerého zboží.

A také se zhorší konkurenceschopnost západních ekonomik ve vztahu k Číně, USA či Indii, bez ohledu na úsilí mezinárodních organizací zastavit či alespoň snížit oteplování Země.

Osobně jsem přesvědčen, že zlepšení životního prostředí lze docílit řadou opatření, které používali již naši předkové. Výsadba nových lesů a stromů, zvýšená péčí o vodní zdroje a o pitnou vodu, snížení hnojení půdy a zvýšená péče o krajinu jako takovou. Pomůže i tlak na snížení emisí u současných aut na naftový a benzínový motor či u výrobců leteckých motorů. Chce to také změnit vztah lidí k přírodě, k přírodním zdrojům a k životnímu prostředí jako celku, a to na úkor podnikatelských zisků a špatných spotřebitelských návyků. Prostě pomocí takových opatření, které jsme schopni v rámci České republiky realizovat bez negativních dopadů na životní úroveň našich občanů či ohrožení některých hospodářských oborů.

Je třeba si uvědomit, že v dnešním globalizovaném světě lze těžko ovlivnit světové znečištění, již z toho důvodu, že ne všechny státy berou ohled na zlepšování životního prostředí. Přesto je nutné, aby naše země po vzoru Rakouska či skandinávských zemí hodnotila jakoukoliv lidskou činnost s ohledem na dopady na životní prostředí a na zlepšení současné situace. Pro naše občany je důležité, aby žili a pracovali v nezávadných a životu neohrožujících podmínkách. Je třeba se vyvarovat lobbingu rozličných zlatokopů či fanatiků. I v oblasti ekologie a ochrany životního prostředí to chce více rozumu. Tak jako v běžném životě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.