Seďa (ČSSD): Nelze válčit se všemi

15.06.2018 16:13

Ministerstvo obrany a armáda jsou velmi odlišné mechanismy, kterým je potřeba nejen rozumět, ale které je třeba i pochopit. Nejhorší je situace, když voják zůstane v poli sám.

Seďa (ČSSD): Nelze válčit se všemi
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Paní ministryně obrany měla zajisté bohulibý záměr, když chtěla před podpisem smlouvy prověřit armádní akvizice. To jsem osobně kvitoval a podporoval, protože jako dlouholetý člen Výboru pro obranu vím, že stav akvizic v rezortu Ministerstva obrany není dobrý.  Podobně jsou na tom zakázky, které paní ministryně oprávněně kritizovala a kritizuje. Ovšem poslat zakázky přímo k prošetření Vojenské policii ukazuje na trestnou činnost v rezortu nebo na neschopnost si zajistit jiným způsobem alibi pro svoji nerozhodnost.

Po pravdě, nelze postupovat stylem slona v porcelánu, který s dobrým úmyslem ničí vše, na co přijde. Mediální válka mezi bývalým ministrem obrany a současnou ministryní pouze ukázala na neschopnost domluvit se a vše musela nakonec řešit až Bezpečnostní rada státu a pan premiér. Aktéři sporu „kdo za to může“ si zřejmě neuvědomují, že tyto mediální aktivity neprospívají dobré reputaci České republiky v zahraničí. Ovšem daleko horší je skutečnost, že odsouváním nákupů potřebné techniky, výzbroje a výstroje, se snižuje obranyschopnost naší země. A na to doplácí nejen samotní vojáci, ale všichni občané naší země.

Podle mých informací paní ministryně válčí na všech frontách. Nejen na vlastním ministerstvu, ale ona vykopala i pomyslnou válečnou sekyru s generálním štábem.

A v neposlední řadě i s Vojenským zpravodajstvím, kdy paní ministryně udělala závěry, které nekorespondovaly se zprávou a názory vojenské zpravodajské služby. Dokonce si paní ministryně proti sobě popudila Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu i řadu firem.

A aby toho nebylo málo, tak paní ministryně nemá dobré vztahy ani se členy Výboru pro obranu, Podvýboru pro akvizice MO, obchod s vojenským materiálem a inovace AČR či se členy Stálé komise pro kontrolu činnosti VZ. A opravdu si nemyslím, že tyto vztahy na bodě mrazu jsou způsobené nějakou mediální štvanicí na paní ministryni. Pravda je zřejmě taková, že je velmi těžké se orientovat v často nepřehledných vztazích a procesech v rezortu, tak jako zřejmě schází odvaha říznout do akvizičního procesu či do jednotlivých zakázek.

Jako poslanec jsem dlouhodobě kritizoval neschopnost vedení rezortu smysluplně utrácet svěřené finanční prostředky a to zejména v době snahy navyšovat armádní rozpočet. Opravdu se mi zdálo nelogické požadovat navýšení kapitoly 307, pokud každoročně neproinvestuji 4 miliardy korun. Letos to vypadá, že tato částka se bude pohybovat kolem 10 miliard, což ukazuje na tristní stav vedení MO. Přitom nesmí jít pouze o „utrácení“ peněz, ale musí jít o navyšování obranných schopností naší armády. To by mělo být cílem všech akvizic.

Je jasné, že nelze válčit se všemi a že je třeba si uvědomit, že jste ministryní v demisi. Současná bezpečnostní situace ve světě se nelepší a je třeba postupovat s rozvahou. A také nelze zapomínat na kontrolní funkci Parlamentu ČR. Vždy je dobré mít korektní vztahy s těmi, kteří vyslovují vládě důvěru. Vždyť každé vyjádření i rozhodnutí ministra má dopady na naší společnost i u našich zahraničních partnerů. Nelze spoléhat pouze na kvalitní PR zázemí či na podporu pana prezidenta. To pro funkci ministra obrany je zatraceně málo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…