Seďa (ČSSD): Podzimní zasedání Parlamentního shromáždění NATO v Haagu

26.11.2014 20:13

Ve dnech 22.až 24.11.2014 proběhlo podzimní zasedání Parlamentního shromáždění NATO.

Seďa (ČSSD): Podzimní zasedání Parlamentního shromáždění NATO v Haagu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

V sobotu probíhala jednání politických skupin a jednotlivých výborů. Já jsem se zúčastnil výjezdního zasedání Výboru pro vědu a technologii , které se uskutečnilo v Agentuře NATO pro komunikaci a informační systémy. Výbor uvítal generální ředitel K.Gijsbers, který agenturu a její činnost představil.

Jednotlivé presentace i diskuse se odehrávaly na téma kybernetické bezpečnosti, inovace informačních a komunikačních systémů. Ředitel operací pro kybernetickou bezpečnost představil operace NATO, v rámci zajištění kybernetické bezpečnosti a vedoucí vývoje kybernetické bezpečnosti nás seznámil s vývojem kapacit a inovací v rámci informačních technologií. Dále se představila státní organizace HSD (The Hague Security Delta), která zajišťuje operativu pro kybernetickou bezpečnost. V rámci spolupráce se soukromým sektorem a vzdělávacími institucemi působí společnost TNI (Trusted Network Iniciatives), která zajišťuje certifikaci informačních a komunikačních systémů v Holandsku. V budoucnosti má zahrnovat spolupráci více jak 6000 firem a institucí.

V neděli 23.11. jsem se účastnil zasedání Výboru provedu a technologii, kde se projednaly návrhy na vedení výboru i podvýborů, odsouhlasila se zpráva o jednání výboru ve Vilniusu a návrh rezoluce na téma obrany NATO proti balistickým raketám. Admirál M.Borsboom prezentoval Strategii obranného průmyslu Holandska a jeho politiku v oblasti výzkumu a vývoje, gen.major A.Husniaux představil politiku NATO v oblasti vědy a nových technologií a Dr.J.Forman přednesl přednášku na téma Organizace zákazu používání chemických  zbraní a jejich odzbrojení. Strategie obranného průmyslu je založena na spolupráci vlády, obranného a bezpečnostního průmyslu a znalostních institucí, zahrnující výzkumné organizace a univerzity. Byly také představeny priority modernizace holandské armády.

Dále byla přijata zpráva zpravodaje výboru St.Gilberta s názvem Globální rozšíření obrany proti balistickým raketám a zpráva speciálního zpravodaje P.Vitela Kybernetický prostor a Euro-Atlantická bezpečnost. Poslední projednanou zprávou od zpravodaje O.A.Baka byla zpráva Jižní koridor dodávek plynu.

Odpoledne jsem se účastnil zasedání Stálé komise PS NATO, která mimo jiné projednala návrhy na nové vedení této mezinárodní organizace, priority aktivit v roce 2015, návrh rozpočtu na rok ve výši 3,750425 mil.Euro, přípravu jarního zasedání PS NATO v Budapešti a přípravu 61. zasedání v Norsku, jarní zasedání Stálé komise v Londýně a přípravu k 60. výročí založení PS NATO. Projednala i zprávu o dohledu PS NATO na volby na Ukrajině či priority summitu NATO ve Walesu týkající se informování či transparentnosti činností NATO vůči široké veřejnosti. Zde byla podtržena úloha členů parlamentů v rámci PS NATO.

V pondělí 24.11. probíhalo celodenní plenární zasedání PS NATO, kde na úvod vystoupil končící prezident této organizace H.Bayley a nizozemský premiér M.Rutte. Největší diskusi sklidilo vystoupení nového generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který představil své tři základní priority. Silné NATO v rámci obrany demokracie i svých schopností, partnerství a solidarita nejen mezi členskými zeměmi NATO, ale i mimo ně a posílení transatlantické vazby mezi USA, Kanadou a evropskými zeměmi. Důraz kladl i na zahraniční angažmá, protiraketovou obranu a na postupné zvyšování výdajů na zbrojení, zejména dodržování 20% výdajů na nutnou modernizaci a investice v armádách členských zemí.

Po něm následovala vystoupení M.Kiviniemi, zástupkyně generálního tajemníka OECD, prezidentky soudního auditu Holandska S.Stuivelingové, poradce prezidenta Ukrajiny R.Pavlenka. Poté následovala volba nového prezidenta PS NATO, kterým se stal americký republikán Mike Turner. Proběhla i volba místopředsedů a dalších funkcionářů PS NATO. Poté vystoupila prezidentka parlamentního shromáždění OBSE I.Kanerva a bývalý generální tajemník NATO Jawo de Hoop Scheffer. Byl také schválen rozpočet na rok 2015 a následující rezoluce Parlamentního shromáždění NATO, které připravily a odsouhlasily jednotlivé výbory a komise:

  • Podpora ukrajinské suverenitě a demokracii
  • Humanitární krize na hranicích jižní Evropy
  • Podpora Afghánským bezpečnostním silám po roce 2014
  • Podpora cílů ke zvýšení kapacit po summitu NATO ve Walesu
  • Smlouva TTIP (The Transatlantik Trade and Investment Partnership)
  • Opětovná výzva pro Alianční aktivitě ke stabilizaci Středního Východu
  • Ujištění a podpora partnerství
  • Obrana NATO proti balistickým raketám

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.