Seďa (ČSSD): Těšínská jablíčka raději netrhat

10.05.2018 13:39

Diskuse uvnitř ČSSD v rámci referenda o vstupu do vlády s ANO 2011 nás teprve čeká. Přesto je třeba upozorňovat na možné problémy, které s tímto vstupem souvisejí. Politika je často o emocích a ty dnes umí A. Babiš.

Seďa (ČSSD): Těšínská jablíčka raději netrhat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Blíží se konec vyjednávání o vládě mezi ANO 2011 a ČSSD. I když konečné slovo budou mít sociální demokraté v nadcházejícím referendu, nemohu si odpustit několik komentářů. Nejprve chci zdůraznit, že rozumím řadě důvodů, proč sestavit vládu s důvěrou. Nicméně tato vláda bude stále menšinová a bude se opírat o hlasy komunistů. Nevím, zda zbylí voliči sociální demokracie pochopí důvody vstupu do vlády, ale prozatím to spíše vypadá, že ČSSD má opět nasazenu pomyslnou psí hlavu a že jí nakonec, tak jako po minulé vládě s ANO 2011, zůstane Černý Petr v rukou. Nehledě na porušení předvolebního slibu, že do vlády s trestně stíhaným premiérem či členem vlády nikdo nepůjde.

Problém rovněž nastane po tomto možném koaličním vládnutí, protože se velmi těžko budou hledat budoucí koaliční partneři. Ti prozatím zastávají stále stejnou a pro mne logickou opoziční pozici, která je odlišná od postoje vedení sociální demokracie. A počítat pro budoucí spolupráci s politickým hnutím, které nás mnohokráte podrazilo, je opravdu dětinské. Vždyť ANO 2011 dlouhodobě usiluje o politickou smrt ČSSD a rozhodně využije všech možností, aby svůj cíl splnilo. Čtyřletá negativní zkušenost s touto pravicovou stranou hovoří za vše.

A když jsme u toho programu či programového vyjádření, které dnes ještě nikdo z členské základny ČSSD neviděl, pak jsem značně skeptický. Zrušení karenční doby je dobrá věc, ale jako prioritu levicové strany ji opravdu nepovažuji. Tím je progresivní zdanění či vyšší zdanění nadnárodních korporací. Tak jako je důležité zvýšení minimální mzdy a zvýšení penzí, zlepšení kvality a dostupnosti veřejných služeb či posílení vzdělanosti národa. Tím, jak se sami vyjednávači přou o slovíčka, se zřetelně ukazuje, jak velké jsou programové rozpory. A já se ani nedivím, když je třeba se dohodnout s jedním z největších podnikatelů a boháčů v zemi. Prostě proto, že pravice s levicí nemůže mít stejný pohled na řešení problémů ČR.

Tohle si zřetelně uvědomují i voliči, kteří po výprasku dávají stále ČSSD najevo, že s důvěrou veřejnosti není radno hazardovat. Vím, že řada vlivných sociálních demokratů má na naši účast ve vládě opačný názor, nicméně čas ukáže, kdo má dnes pravdu. Mé životní i politické zkušenosti říkají, že Těšínská jablíčka raději netrhat a raději pracovat na novém programu a na sociálně demokratických řešeních skutečných problémů našich spoluobčanů. A k tomu potřebujeme čas v opozici a nikoliv ve vládní odpovědnosti. Mimochodem na tyto nutné změny čekají sociální demokraté již od října 2017.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.