Šedlbauer (ZpL): Regulace hazardu v Liberci

09.10.2015 14:09

Na dnešním semináři pro zastupitele byl diskutován současný stav provozování sázkových her v ČR a v Liberci a představen návrh zásadní regulace hazardu pro Liberec.

Šedlbauer (ZpL): Regulace hazardu v Liberci
Foto: zmena.cz
Popisek: Politické hnutí Změna

V Liberci je aktuálně v provozu 86 heren a kasin se zhruba 1100 herními automaty. V posledních letech sice klesal počet provozoven, ale jen formálně – vyřazovány byly adresy, na kterých hazard ve skutečnosti nebyl provozován, a pokud byla skutečně některá herna uzavřena, automaty se většinou jen přesunuly jinam. Množství hracích automatů na počet obyvatel je v Liberci zhruba pětinásobné ve srovnání s evropským průměrem. Každoročně prohrají Liberečané v automatech 300 až 400 milionů korun.

Josef Šedlbauer: ,,Na jedné straně je cílem návrhu zásadní snížení počtu heren a kasin na území města, snížení dostupnosti hazardu pro ohrožené skupiny obyvatel a kultivace podmínek, za kterých jsou sázkové hry provozovány. Na druhé straně nechceme jít cestou úplného zákazu a dopady na rozpočet města musí být únosné, aby nemohlo dojít k zhoršení nebo zdražení služeb pro občany.“

Systém, který Změna navrhuje, zahrnuje úplné zrušení heren a kasin na území města, bezprostředně následované stanovením pravidel, které musí splnit provozovny, nově žádající o povolení. Pravidla nesmí nikoho zvýhodňovat, přesto mohou být dostatečně striktní, aby je dokázalo splnit jen několik málo provozoven. Ty, na rozdíl od současných desítek heren a kasin, bude také možné efektivně kontrolovat městskou policií.

Účinně redukovat hazard v rámci současné legislativy není jednoduché. Většina obecních regulačních vyhlášek pravidelně končí u soudu či u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Na druhou stranu je dnes již k dispozici zkušenost, jaké obecní vyhlášky obstály a právě na tomto základě stavíme návrh pro Liberec. S právními aspekty navrženého postupu regulace pomáhá kancelář Frank Bold, jejíž zástupce se semináře také zúčastnil.

,,Dopracovat detaily návrhu chceme s dalšími politickými kluby v zastupitelstvu tak, aby návrh regulace získal širší shodu, protože účinná regulace hazardu na území města je přáním většiny jeho obyvatel,“ uzavírá Šedlbauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…