Sehnal (APB): Historická výročí ve jménu svobody. Nesmíme nikdy zapomenout

24.06.2021 10:13

Měsíc červen není tradičně spojen pouze se začátkem léta nebo školního roku, ale přináší i zásadní historická výročí, která pro náš národ mají mimořádný význam. Pro svobodnou budoucnost České republiky je zásadní si tyto důležité mezníky připomínat.

Sehnal (APB): Historická výročí ve jménu svobody. Nesmíme nikdy zapomenout
Foto: APB
Popisek: Pavel Sehnal

Smrt tyrana a masového vraha Heydricha, hrdinská smrt parašutistů, kteří na něm vykonali akt spravedlivé odplaty a zasloužili se o nejvýraznější odbojový čin za druhé světové světové války v celé Evropě, následné brutální vyhlazení Lidic a Ležáků a poprava legionářského hrdiny generála Eliáše, ale též smutné výročí první komunistické justiční vraždy.

Datum 18. června je pro český národ symbolem odvahy, oddanosti a boje za svobodu i ve chvílích, kdy to zdánlivě nemusí mít smysl. V tento den roku 1942 svedlo v pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje mimořádně hrdinský boj sedm československých parašutistů včetně dvojice Gabčík a Kubiš. 

Bojovali takřka celý den proti neuvěřitelné přesile 800 německých nacistů. Nevzdali se, padli jako hrdinové. Lepší příklad hrdinství a odhodlání bojovat za svobodu za všech okolností snad nelze najít.

Nezapomeňme ani na tragický osud dvou českých vesnic, Lidic a Ležáků, na kterých Němci provedli zvrhlý akt pomsty za smrt svého soukmenovce Heydricha. Památníky těchto obcí by měl během svého života navštívit každý Čech, aby měl možnost se přímo seznámit s tím, co tehdejší občany potkalo.

Dalším smutným dnem je i červnová vražda tehdejšího protektorátního premiéra a legionářského a odbojového hrdiny generála Aloise Eliáše. Obětoval sám sebe a sloužil našemu národu v nejtěžších časech na premiérském postu, kterého celou dobu využíval pro spolupráci s odbojem. 

A konečně červen přináší i okamžiky, kterými se černě do české historie zapsali komunističtí vládci poté, co převzali moc krátce po osvobození naší země od nacismu. Už v roce 1949 zabili generála Heliodora Píku, legionářského a odbojového hrdinu. Šlo o první politický vykonstruovaný proces, který skončil justiční vraždou. O další rok později komunisté zabili i Miladu Horákovou.

Všechno toto jsou události, které výrazně ovlivnily vývoj našeho státu i národa a do značné míry utvářely budoucnost. Přestože jde z historického hlediska o poměrně živou historii, obávám se, aby současné mladé generace na tyto mezníky nezapomněly. Musíme znát svou minulost, musíme znát své hrdiny. Pro vývoj ve svobodě a odpovědnosti je to mimořádně důležité. 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…