Sehnalová (ČSSD): Jak si stojí krajské zdravotnictví pohledem statistik?

15.08.2023 17:17 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu zdravotnictví v Zlínském kraji

Sehnalová (ČSSD): Jak si stojí krajské zdravotnictví pohledem statistik?
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Olga Sehnalová

Koncem července navštívil Zlínský kraj ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) prof. Dušek. Přivezl s sebou aktuální statistická data o vývoji zdravotního stavu obyvatel Zlínského kraje a také o tom, jak si stojí krajské zdravotnictví v porovnání s jinými kraji v České republice. Z bližšího pohledu na zdravotní stav obyvatel Zlínského kraje a předpovědi jeho vývoje, to ale nejsou data nijak veselá. Zde jsou některá z nich:

Střední délka života při narození je ve Zlínském kraji blízko celostátního průměru (75,1/81,3) a je na osmém místě mezi kraji. Činí 75 let u mužů a 81,8 let u žen. Nejlépe si v tomto ohledu vede Hl. m. Praha (77,1/82,8), naopak nejnižší střední délku života má kraj Ústecký (73,1/79,2). Rozdíl mezi krajem s nejvyšší a nejnižší střední délkou života jsou 4 roky u mužů a 3,6 roku u žen. Tomu by měla věnovat zásadní pozornost celostátní politika.

Populace ve Zlínském kraji významně stárne. Podíl obyvatel v seniorním věku 65+ vůči obyvatelům v produktivním věku 15-64 let narůstá a mezi lety 2020-2040 predikce ÚZIS očekává každou dekádu nárůst o zhruba 8 %. Někde po roce 2040 se bude pohybovat okolo 50 %.

Stárnutí populace bude provázeno nárůstem tzv. chorob stáří, bude přibývat polymorbidních pacientů s více přidruženými chorobami. Podíl osob s chronickým onemocněním ve věku 65 a vice let je ve Zlínském kraji nejvyšší v celé ČR a to 79,2 %, průměr ČR je 67,7 %.

Významně celorepublikově narůstá počet osob, u nichž byla diagnostikována cukrovka. Během příštích 10 let se očekává nárůst o 20 %. Proto můžeme očekávat nárůst i přidružených onemocnění a komplikací zejména kardiovaskulárních, očních, neurologických, atd.

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7676 lidí

K nárůstu dochází i u onkologických onemocnění. Za deset let očekávaný nárůst dle ÚZIS o 11 %. Trend patrný v celé České republice. Tady ve Zlínském kraji “vede” rakovina prostaty u mužů, jejíž výskyt je významně vyšší než republikový průměr, vyšší výskyt je i u zhoubného nádoru tlustého střeva a konečníku, také u kožních zhoubných nádorů, vyšší výskyt je i u zhoubného nádoru prsu u žen. Ostatní typy nádorů kopírují celostátní statistiky. Naopak významně nižší jsou v kraji zhoubné nádory plic. Ke konci roku 2021 žilo ve Zlínském kraji 37 306 obyvatel se zhoubným novotvarem nebo historií tohoto onemocnění. Ve stejném roce bylo nově v kraji diagnostikováno 5044 pacientů se zhoubným novotvarem a v souvislosti se zhoubným novotvarem v roce 2021 zemřelo 1499 osob.

Kde se očekává další významný nárůst, to jsou lidé s diagnostikovanou Alzheimerovou chorobou. V roce 2020 žilo v kraji 5134 obyvatel s tímto onemocněním. Nárůst během příští dekády ÚZIS predikuje o 115 %.

Čím náš Zlínský kraj, bohužel, ve statistice vyniká, jsou onemocnění v souvislosti s nadměrným požíváním alkoholu, včetně závažných úrazů pod vlivem alkoholu. U mužů je to dvojnásobný počet oproti republikovému průměru, a asi o třetinu vyšší než průměr ČR je příčina smrti následkem abúzu alkoholu i u žen. Tradice jsou tradice, ale nic se nemá přehánět… Tím spíš, že to není legrace.

Tzv. předčasná úmrtí jsou definována jako ta, kterým lze do značné míry předcházet zdravým životním stylem a preventivními programy zaměřenými na včasný záchyt nemoci. Patří k nim ale také nehody, úrazy a rovněž zmiňovaná úmrtí v důsledku nadměrného požívání alkoholu. 16,7 % všech úmrtí v ČR lze tak považovat dle metodiky EUROSTAT za předčasná, Zlínský kraj je nad průměrem ČR se 17,0 %.

Prevence musí být proto důležitá součást zdravotní politiky státu, na které se ale musíme podílet svým způsobem všichni. Nejde jen o dostupnost zdravotních služeb, které se musí a budou muset s nárůstem pacientů potýkat, ale všechno souvisí se vším. Zdravé životní a pracovní prostředí, sociální podmínky, vzdělávání, ale také osobní přístup k životu a zdraví bez zbytečného sebepoškozování v nejširším slova smyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hilšer: Vláda více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

7:02 Senátor Hilšer: Vláda více oligarchů, kterým posluhuje politická stafáž

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k oligarchizaci české politiky.