Sehnalová (ČSSD): K výročí pacienta č.1 z pohledu nemocnic

27.02.2023 18:45 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke kapacitě zdravotnictví bez rezerv

Sehnalová (ČSSD): K výročí pacienta č.1 z pohledu nemocnic
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Olga Sehnalová

Ač není co slavit, pohled do zpětného zrcátka není na škodu. Covid mimo jiné ukázal, že kapacita českého zdravotnictví v případech jako jsou pandemie, které ani do budoucna nelze vyloučit, se bez krajských a okresních nemocnic neobejde.

Ukázala, že nelze mít zdravotnictví na maximální kapacitě bez jakýchkoliv rezerv. To by mělo být zejména poučení pro zdravotní pojišťovny i ministerstvo zdravotnictví. Mantra o rušení akutních lůžek nás přivedla na pokraj katastrofy. Ukázalo se také, jak nerovnoměrné rozložení péče v rámci ČR je. Zlínský kraj rozhodně nadbytkem akutních lůžek ani zdravotníků netrpí. Naopak jsme významně pod průměrem ČR. Během pandemie jsme tak skutečně byli na samé hraně možností.

Situaci jsme zvládli díky solidaritě a kolegialitě mezi našimi nemocnicemi a jednotlivými odděleními v kraji a zejména mezi zdravotníky. Jejich práci, včetně povolaných studentů, bych chtěla ocenit na prvním místě. Obrovská obětavost lidí, zejména na nejpostiženějších odděleních, byla na úkor jejich fyzických i psychických sil.

Během pandemie byl ustaven krajský koordinátor intenzivní péče, který měl přehled o kapacitách v rámci kraje a zajišťoval přímou komunikaci mezi nemocnicemi. Tento systém se osvědčil, proto jsme jej zachovali a pokud by bylo potřeba, v krizové situaci opět kapacity krajského zdravotnictví zmobilizujeme. Krajská nemocnice T. Bati zajišťovala také zasobování očkovacími látkami mezi nemocnicemi, i tady byla koordinace mezi lékárnami v nemocnicích a dále směrem k praktikům bezproblémová a lze z ní případně vycházet i do budoucna.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31659 lidí

Z centrální úrovně by ovšem měly v prvé řadě přicházet jasné informace a pokyny v rámci standardního krizového řízení a zejména bez právních vad. Centrální úloha státu, včetně role institucí veřejného zdraví jako jsou krajské hygienické stanice je v těchto případech jednoznačně definována a je nezastupitelná. Kondice a adekvátní personální zajištění hygienických stanic musí této roli také odpovídat, za což nese odpovědnost stát, jinými slovy přístup jeho politické reprezentace.

V České republice máme velmi různou vlastnickou strukturu nemocnic. Od velkých státních fakultních nemocnic, po nemocnice zřizované kraji, soukromými subjekty, církvemi. Postavení a povinnosti všech nemocnic by měly být v systému krizového managementu státu jasně ukotveny. Nelze některé upřednostňovat, jiným nakládat povinnosti a některé z povinností zcela vyjmout nebo je po nich důsledně nevymáhat. Mobilizace kapacit se v krizové situaci musí týkat všech.

S tím souvisí i má poslední poznámka k tématu. Covid znamenal i zásah do plánované operativy v nemocnicích, protože personál mnohých oddělení se musel starat o těžké covidové pacienty. I samotné ministerstvo zdravotnictví v reakci na tehdejší situaci vydávalo opatření, kterými plánované neakutní oparace omezilo po významnou část roku 2020 i 2021, kdy to byla mimochodem téměř polovina roku. Prodloužily se tím pádem čekací doby například na ortopedické operace.

Po covidu pak byl (a stále trvá) velký tlak na to, tento výpadek dohnat. Byli to ti samí zdravotníci, kteří poté co se sotva vzpamatovali z covidu, často s podlomeným zdravím, měli okamžitě najet na maximální možný režim v dohánění odložené operativy. Tohle nejde vidět přes čísla. Zdravotníci z těch nejvíce zatížených oddělení jsou skutečně vyčerpaní. I tohle je třeba vnímat, když se mluví o našem zdravotnictví po covidu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…