Sehnalová (ČSSD): Uplynulé dva roky v krajském zdravotnictví aneb Malé ohlédnutí

06.01.2023 14:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k stavu zdravotnictví v Zlínském kraji

Sehnalová (ČSSD): Uplynulé dva roky v krajském zdravotnictví aneb Malé ohlédnutí
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Olga Sehnalová

Na prosincovém jednání schválili krajští zastupitelé novou koncepci zdravotnictví Zlínského kraje. Počítá s investicemi do modernizace všech našich krajských nemocnic, ale tím hlavním, na co klade důraz, je potřeba zajištění dostatku zdravotnického personálu. Na zdravotnících totiž záleží, zda udržíme všechna oddělení v našich nemocnicích, jaká bude dostupnost praktických lékařů a specialistů v terénu. Cesta, kterou jsme se vydali, je výchova a vzdělávání zdravotníků v podmínkách našich nemocnic.

Pokud mám hodnotit uplynulé dva roky ve zdravotnictví, nemohu pominout pandemii koronaviru a její dopady na celé zdravotnictví. Chci opravdu ocenit práci zdravotníků ve velmi těžkém období. Přesto se nezastavila příprava a realizace investic ani dalších rozvojových projektů.

Všechny krajské nemocnice dostaly svá vedení, která se tak mohla naplno věnovat práci pro každou z nemocnic a současně využít spolupráce mezi nemocnicemi navzájem všude tam, kde je to prospěšné pro všechny strany v duchu přijaté Dohody o spolupráci. Všechny nemocnice byly úspěšné pokud jde o evropské dotace.

Z programu React-EU jsme do nemocnic získali bezmála miliardu korun na pořízeni či obnovu přístrojového vybavení. Úspěšná byla i zdravotnická záchranná služba se svými projekty, z nichž nejdůležitější je nová výjezdová základna v Otrokovicích a nové operační středisko ve Zlíně. Podařilo se získat pozemek a zahájila se příprava nové výjezdové základny v Luhačovicích.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Ve všech nemocnicích se investuje a probíhají přípravy na další akce, aby mohly na sebe plynule navázat. Financované budou ať již z prostředků kraje nebo jednotlivých nemocnic, což umožňují mimořádně dobré hospodářské výsledky, kterých v uplynulých dvou letech nemocnice dosáhly. Všechny nemocnice smazaly historickou ztrátu a hospodaří v kladných číslech. Všechny mají také schváleny své plány investičního rozvoje, jako cílový stav modernizace areálů.

Ale zpět ke zdravotnickému personálu. Jsem ráda, že se nám podařilo spustit nový program podpory školitelů v nemocnicích a podpořit jejich náborové aktivity. Vyhlásili jsme novou dotační podporu pro udržení dostupnosti primární péče, která je určena zejména mladým praktickým, dětským a zubním lékařům v regionu. Chceme ke vzdělávání svých nástupců motivovat také praktické lékaře, aby se více zapojili do vzdělávání mladých kolegyň a kolegů.

Za důležité považujeme i zvýšení kapacity vyššího zdravotnického školství, zejména proto, aby zdravotní sestry mohly dosáhnout plnohodnotného vzdělání při každé nemocnici. Proto ke stávající zlínské a vsetínské přibydou vyšší odborné školy také při střední zdravotnické škole v Kroměříži a Uherském Hradišti. Na akreditaci dalších nelékařských oborů jako je zdravotnický záchranář a radiologický asistent spolupracujeme s Univerzitou Tomáše Bati.

Uvědomujeme si, že především zdravotníci jsou alfou a omegou fungujícího a dostupného zdravotnictví pro občany Zlínského kraje.

Do nového roku přeji všem hodně energie, sil a dobré vůle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…