Sehnalová (ČSSD): Odkaz Havla připomněla konference v Evropském parlamentu

17.11.2014 14:56

„Cítím-li se být Evropanem, neznamená to přece, že přestávám být Čechem. Je tomu právě naopak. Jakožto Čech, jsem i Evropanem. Poněkud poeticky říkávám, že Evropa je vlast našich vlastí," prohlásil Václav Havel v Evropském parlamentu před pěti lety.

Sehnalová (ČSSD): Odkaz Havla připomněla konference v Evropském parlamentu
Foto: sehnalova.cz
Popisek: Europoslankyně Olga Sehnalová

O pět let později si jeho slova připomněli členové Evropského parlamentu na konferenci „Lessons in Democracy since 1989: A source of inspiration for Ukraine and Tunisia?" v rámci projektu Evropské dialogy Václava Havla.

Odkaz Václava Havla a jeho význam pro demokratizaci České republiky i sousedních států vyzvedli představitelé naší republiky v EU i bývalí disidenti. Bývalý český velvyslanec při NATO Karel Kovanda vidí význam Evropské unie zejména v tom, že již téměř sedmdesát let udržuje na evropském území mír. Přestože dnes považujeme řadu výhod, které nám EU přináší, za samozřejmé, neměli bychom podle něj ztrácet historickou paměť a propadat euroskepticismu. I podle publicisty a bývalého disidenta Jana Macháčka bychom neměli zapomínat na to, že po sametové revoluci Česká republika přirozeně mířila do Evropské unie. Ta pro nás v té době reprezentovala liberální demokracii, vládu práva, prosperitu a svobodu.

Podle Davida Koneckého, stálého představitele ČR v Politickém a bezpečnostním výboru Evropské unie, je rolí české zahraniční politiky pracovat na ambiciózních programech k podpoře demokratického rozvoje zemí sousedících s Evropskou unií – jako právě zemí Východního partnerství a severní Afriky.

„Při 25. výročí pádu Berlínské zdi bylo mnohokrát vzpomenuto, jak po válce rozdělená Evropa zasáhla do životů mnoha lidí. Schopnost naslouchat druhým a boj proti starým i novým zdem mezi lidmi, národy, ale i sociálními skupinami jsou tím, v čem osobně vidím poselství 17. listopadu 1989. Výsledky našeho snažení po 25 letech jsou v mnohém rozpačitější, než jsme si v roce 1989 s velkou mírou idealismu, ale také politické naivity a nezkušenosti představovali. A v řadě ohledů jsou zklamáním. Pro mě konkrétně zejména ve vzrůstajících sociálních rozdílech mezi lidmi. To ale neznamená, že bychom měli rezignovat a oddávat se negativismu, skepsi a odmítání svobodného polistopadového vývoje. Odkaz listopadu 1989 je odkazem aktivního občanství, na které jsme v uplynulých letech příliš snadno z různých příčin, jako společnost, rezignovali. Proto stojí za to si události a ideály listopadu 1989 připomínat,“ zamyslela se k výročí sametové revoluce poslankyně Evropského parlamentu Olga Sehnalová (ČSSD, S&D).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Sehnalová - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…