Senátor Bradáč: Volit starosty a hejtmany přímo? Má to háček

03.03.2018 17:34

Po přímé volbě prezidenta i přímá volba starostů a hejtmanů. V tom si teď notují někteří politici včetně prezidenta a premiéra. Přitom nejde o nic nového. O přímé volbě starostů se s větší či menší intenzitou diskutuje mnoho let, obvykle před komunálními volbami.

Senátor Bradáč: Volit starosty a hejtmany přímo? Má to háček
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Senátor František Bradáč

Ano, zní to pěkně: vybereme toho nejlepšího a nejoblíbenějšího. Jenže co prosadí sám starosta, když za sebou nebude mít zbývající část rady, případně zastupitelstva? Vždyť starosta či hejtman teď má v radě i zastupitelstvu jeden hlas jako každý jiný. A když vidím, jak přímá volba prezidenta dělí národ, obávám se, že přímá volba starosty nebo hejtmana rozdělí obec či kraj.

Navíc ze své dlouholeté praxe starosty ve Velkém Meziříčí vím, že vedení obce je týmová práce. Jde o souhru v koalici i souhru s úřadem. Proto si myslím, že přímou volbu nelze zavést bez úpravy zákona o obcích a krajích. Buď by starosta musel dostat víc pravomocí, nebo by se přímo volilo jen v obcích bez rady...

Nevyřešených otázek je více. A hlavně: podle průzkumů mají největší důvěru lidí obecní samosprávy. Pak je otázka, zda je vůbec účelné do tohoto osvědčeného systému zasahovat.

František Bradáč (KDU-ČSL), zastupitel Kraje Vysočina a senátor

(článek byl zaslán do únorového čísla Novin Kraje Vysočina)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…